Uloga kalcijuma u ​​telu je veoma velika, pre svega kada je reč o kostima i zubima

Pored održavanja zdravlja kostiju i zuba, u njegove funkcije spadaju i regulacija stanja noktiju, kose i kože, kontrola prenosa nervnih impulsa, regulisanje vaskularnog tonusa i rada srca, pomoć u funkcionisanju sluha i vida. Mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, ali pored njih, postoje i drugi proizvodi sa ne manje impresivnom (a negde i više) koncentracijom minerala.

Konzervirane sardine

Svega 100 grama konzervirane hrane sadrži 382 miligrama kalcijuma, što u procentima iznosi 38% preporučene dnevne doze. Sardine sprečavaju uništavanje ćelija, normalizuju krvni pritisak, stimulišu mozak i odolevaju zapaljenskim procesima.

Susam

Susam je jedna od onih namirnica koje imaju puno kalcijuma. U 100 grama - 1474 miligrama, što znači 147% dnevne potrebe. Susam jača imuni sistem, blagotvorno deluje na gastrointestinalni trakt i varenje, pomaže ubrzanju metabolizma i poboljšava stanje kože.

Mak

Sam po sebi, mak je bogat izvor raznih vitamina i minerala. U njemu je više kalcijuma nego u mleku: na 100 grama - 1667 miligrama ili 166% dnevne potrebe. Mak smanjuje nervne poremećaje i podržava funkcionisanje ćelija, pomaže u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu, poboljšava oštrinu vida i služi kao analgetik.

Tofu sir

Tofu se možda ne može pohvaliti istim zapanjujućim sadržajem makronutrijenata kao semenke maka ili susama, ali takođe ima značajnu količinu kalcijuma, 372 miligrama na 100 grama ili 37% dnevne vrednosti. Korisna svojstva tofua: smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, poboljšanje funkcionisanja bubrega i žučne kese, aktiviranje mozga i neverbalne memorije.

Suncokret

Samo 100 grama suncokretovog semena sadrži 367 mg kalcijuma, što u procentima iznosi 36% dnevne potrebe. Seme suncokreta smanjuje nivo lošeg holesterola, snižava krvni pritisak, minimizira upale u telu i snižava nivo šećera u krvi.

Autor: Magazin Novosti