Čizkejk spada u omiljene dezerte u celom svetu, a potiče iz stare Grčke.

Čizkejk spada u omiljene dezerte u celom svetu, a potiče iz stare Grčke. Omiljeni američki kolač ne potiče iz Njujorka, kao što mnogi misle, već datira vekovima unazad. Čizkejk se prvi put pojavljuje pre 4 000 godina, i to u antičkoj Grčkoj.

Smatra se da je prva "torta od sira" nastala na grčkom ostrvu Samosu, jer su antropolozi tamo pronašli kalupe za sir koji datiraju još iz perioda 2 000 godina pre Hrista.

Prvobitan recept

Veruje se da se služio i na prvim antičkim Olimpijskim igrama održanim 776. godine pre nove ere u Olimpiji u Grčkoj. Prvi recept za ovu tortu od sira zapisao grčki retoričar i pesnik Atenej oko 230. godine. Jednostavni sastojci poput brašna, pšenice, meda i sira oblikovani su u tortu i pečeni, a proces pripreme tekao je na sledeći način - istuče se sir dok ne postane gladak i kremast, a onda se pomeša sa medom i prosejanim pšeničnim brašnom. Zatim se zagreje u jednoj masi, a onda se sotavi da se ohladi.

Mi vam danas predstavljamo recept za neveoravatan čizkejk, koji potiče iz Španije a sprema se od svega četiri sastojka, te je zbog toga jeftin, brz i ukusan.

Sastojci:

6 jaja

6 kašika šećera

300 g krem sira

400 ml slatke pavlake

Priprema: Umutite jaja i šećer penasto, pa dodajte krem sir i sjedinite mikserom. Zatim sipajte slatku pavlaku i dobro promešajte. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom. Pecite na 200°C oko 25 minuta.

Autor: Kurir