Zapravo, radi se o posebnoj vrsti dobro poznatog neurološkog stanja

Ukoliko vam se ikad desilo da viđate isprekidane sveteleće linije koje se ukrštaju sa bojama duginog spektra (poput onih na gornjoj fotografiji), to je siguran znak da patite od određene vrste migrene, koja ima i posebno ime - migrena sa aurom.

Naime, migrena je neurološko stanje koje često karakteriše umerena do jaka glavobolja. Procenjuje se da 10% stanovnika zapadnih zemalja povremeno doživljava migrenu.

Foto: pexels.com/@olly / Andrea Piacquadio

Pored glavobolje, tipični simptomi migrene mogu uključivati mučninu, povraćanje i osetljivost na svetlost.

Neki ljudi mogu takođe doživeti poremećaj vida ili čula tokom napada migrene ili pre nego što jedan počne. Upravo ova pojava se naziva aura.

Vizuelne aure su i najčešći tip aura, tako da njeni simptomi mogu uključivati viđanje nazubljenih bliceva svetlosti, zvezdica ili svetlih tačaka, cik-cak linija ili geometrijskih oblika, pa čak i delimični gubitak vida ili pojavu slepih tačaka (skotoma).

Ukoliko vidite da se to dešava, najbolje je smestiti se u mirnu, mračnu sobu i zatvoriti oči, dok postavljanje hladnog obloga na čelo ili zatiljak takođe može pomoći da se olakša nastali migrenski bol.

Svakako je potrebno javiti se lekaru jer postoje lekovi koji ublažavaju bol, ali srećna okolnost je što su migrene ipak bezopasna stanja, i pored toga što im simptomi ni malo nisu prijatni.

Ukoliko simptomi postanu nepodnošljivi ili ozbiljni (utrnulost jedne strane tela, nerazgovetan govor i sl), onda je svakako neophodno javiti se lekaru, jer mogu biti naznaka dosta ozbiljnijih stvari, poput moždanog udara.

Autor: bol.rs / redportal.rs

#aura

#isprekidana svetleća linija

#migrena