Da li konzumirate dovoljno proteina?

Protein, glavni građevinski materijal ćelija, od vitalnog je značaja za normalno funkcionisanje apsolutno svih sistema našeg tela, a ako ga ne unosimo dovoljno, naše zdravlje neminovno počinje da se pogoršava. Dnevna preporučena količina je najmanje jedan gram za svaki kilogram telesne težine. Donosimo pet ključnih znakova da ne uspevate, prenosi magazin.novosti.rs.

Stalni osećaj gladi. Grickanje između obroka ili osećaj gladi dva do tri sata nakon ručka ili doručka je normalno. Nije normalno ostati gladan odmah nakon jela. Činjenica je da proteini pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i na taj način nam pomažu da zadržimo osećaj sitosti. Ako glad postane naš stalni pratilac, ovo je signal - treba nam više proteina.

Dobijanje na težini. Ako ne unosimo dovoljno proteina, počinjemo da gubimo mišićnu masu, što zauzvrat dovodi do sporijeg metabolizma. I kao rezultat, telo troši manje kalorija kada smo u mirovanju.

Poteškoće sa koncentracijom. Proteini su neophodni za normalnu proizvodnju enzima i neurotransmitera koji pomažu da naš mozak radi. Ako nema dovoljno proteina, koncentracija i pažnja slabe, teško nam je da se fokusiramo na rešavanje problema i zadržimo pažnju u fokusu.

Povrede i rane zarastaju duže nego obično. Za rast i popravku tkiva, protein je od vitalnog značaja, osim toga, potreban je da se obezbedi normalan protok krvi i isporuka kiseonika oštećenim i povređenim delovima tkiva. I, naravno, ishrana siromašna proteinima dovodi do povećanog rizika od preloma kostiju, kao i gubitka koštane mase.

Anemija. Hrana bogata proteinima obično sadrži gvožđe i vitamin B12, supstance neophodne za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose krv do svih organa. LJudi koji isključuju proteinsku hranu često ne dobijaju dovoljno ovih važnih hranljivih materija i povećavaju rizik od anemije.

Autor: magazin.novosti.rs