Praznici su ujedno i period pretpraznične depresije, ali postoji još jedna stvar

Novogodišnji i božićni praznici još uvek traju, a sa njima i period darovanja i porodičnog okupljanja. Mnogima prva asocijacija na ovaj period jeste okićena jelka i proprazna dekoracija.

Međutim, ovo je ujedno i period pretpraznične i praznične depresije, a osim toga stručnjaci tvrde da ukrasi, na čelu sa okićenom jelkom, mogu negativno uticati na zdravlje. Za to je i uveden stručan izraz - sindrom novogodišnje jelke.

Foto: pixabay.com/blende12

Pod ovim sindromom podrazumeva se stanje pojačanih alergijskih rrakcija koji se javljaju kada unesete jelku u svoj dom. Simptomi mogu biti: kijanje, kašalj i curenje nosa, peckanje očiju, ali i osip na koži. Osobe koje boluju od astme mogu osetiti pogoršanje simptoma, tvrdi farmaceut Sultan Dajani.

Dajani objašnjava da se preko jelke, kao i ukrasa, mogu preneti grinje i drugi alergeni.

- Zbog toga može da vam curi nos, suze oči i mogli biste da počnete da kijate. Ako vam se na telu pojavi osip, možda reagujete na „sok“ novogodišnje jelke. Osip je sličan onom koji prouzrokuje otrovni bršljan. Razvija se kroz nekoliko dana nakon dodirivanja novogodišnje jelke - smatra on.

Osim toga, buđ sa novogodišnje jelke nije bezazlena stvar:

- Studija je otkrila više od 50 vrsta buđi na uzorcima koje su istraživači doneli sa svojih novogodišnjih jelki. Veštačka jelka, takođe, može da ima buđ ako je prašnjava ili skladištena u vlažnoj garaži, podrumu ili na tavanu. Kako se jelka unosi u kuću, toplije okruženje prouzrokuje rast buđi - objašnjava farmaceut.

Autor: magazin.novosti.rs

#Nova Godina

#jelka

#sindrom novogodišnje jelke

#ukrasi