Naše misli u osnovi putuju brže nego što ptica može da leti 🕊🦅🕊

Da bismo razotkrili malo o ovom fenomenu mržnje na prvi pogled, saznali smo od nekoga ko je upoznat sa naučnim načinima na koje nam naš mozak govori o ljudima kada ih prvi put sretnemo.

- Naši prvi utisci zasnovani su na tome kako nekoliko različitih delova vašeg mozga obrađuje informacije - kaže Džesi Varner-Kohen, psiholog sa sedištem u Njujorku profesor psihologije na Medicinskom fakultetu Donalda i Barbare Zuker na Univerzitetu Hofstra.

- Tri glavna dela vašeg mozga koja su uključena u prve utiske su amigdala, zadnji cingulativni korteks i dorsomedijalni prefrontalni korteks - kaže ona. Ovi delovi vašeg mozga odgovorni su za to što je, prema studiji iz 2006. godine, prvi utisak o nekome stekao za nešto manje od desetine sekunde.

Foto: Unsplash.com

- To su delovi vašeg mozga koji kontrolišu emocije i emocionalno pamćenje, kao i delovi koji kontrolišu donošenje odluka - izjavila je Džesi.

- U osnovi, vaše emocije, sećanja i donošenje odluka okupljaju se vrlo brzo. Zbog toga brze zaključke koje donosimo poistovećujemo kao intuiciju, a ne kao složeni skup procesa za koje je naš mozak automatski spreman: Misleći da je to magija koju je lakše razumeti nego činjenicu da naše misli u osnovi putuju brže nego što ptica može da leti. Ovo vam govori koliko brzo dolazimo do prvih utisaka, ali ne i da li smo u vezi sa njima precizni. Jer istina je, kako osećaj imamo prema nekome pre nego što ga bolje upoznamo, u velikoj meri se odnosi na njegove fizičke osobine i na koga nas svesno ili podsvesno podseća.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#hejt

#mržnja

#odnosi