Lekovita svojstva orašastih plodova poznata su od davnina. U plodu oraha nalazi se rekordna količina širokog spektra biološki aktivnih, korisnih supstanci za ljudski organizam.

Korisna tinktura

Ljuske od oraha imaju jedinstven hemijski sastav. Sadržaj joda, natrijuma, kalijuma i magnezijuma, vitamini grupe B, C, E, A pa čak i D i PP, tanini, aminokiseline, antioksidansi koji sprečavaju prevremeno starenje i niz drugih blagodeti, pomažu u rešavanju brojnih zdravstvenih problema. Na primer, kod poremećaja rada ili disfunkcije štitne žlezde, kao i endokrinog sistema uopšte. Od velike je pomoći i kod problema sa želucem, crevima, a obnavlja i imuni sistem. Tinktura je korisna i kod dijabetesa, a snižavaju pritisak i holesterol.

Kako se priprema?

Za pripremu tinkture potrebne su ljuske od oraha i votka ili rakija, čija jačina ne bi trebalo da bude niža od 40 stepeni. Za pripremu koristite kilogram ljuski oraha. Prvo ih prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoje oko pet minuta. Ocedite vodu i stavite ljuske u staklenu teglu ili flašu. Sipajte litar alkohola i dobro zatvorite poklopac. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu 3-4 dana. Zatim izvadite, protresite i ostavite da odstoji još 3-4 dana.

Gotovu smesu čuvajte u posudi od tamnog stakla kako direktna sunčeva svetlost ne bi uništila korisne supstance i ne smanjila njen lekoviti efekat. Čuvajte na tamnom i hladom mestu ili u frižideru, onda ova tinktura ne gubi svojstva tri godine ili više.

Ova tinktura se pije tako što se u kašu vode nakapa 5-7 kapi, tri puta dnevno pre jela. Ako se koristi kao oblog, potrebno je nakvasiti gazu ili krpu pa naneti na bolno mesto, i fiskirati zavojem. Oblog koristite ne više od jednom u toku dana, najbolje noću.

Autor: Pink

#alkohol

#lek

#lekovita svojstva

#orah