Ledena voda, kažu stručnjaci, može Vam pomoći da brže sagorite kalorije, jer treba telu duže vremena da se zagreje.

Iako ovo nije ni malo prijatno, smatra se da je učinkovito na više načina.

Hladnoća aktivira masnoće i pomaže da se izgubi težina

U našem telu postoje dve vrste masti - bela i smeđa. Prvi su vaši nabori i popularni "šlaufovi", a drugi je u predelu leđa i vrata i njegov zadatak je da vas zagreje. Kada se telo ohladi, smeđa mast počinje da se topi i odaje toplotu. Čim njegove rezerve ponestane, već ste zagrejani vašim depozitima. Kao rezultat, težina se gubi brže.

Vraća energiju

Činjenica je da kada je naše telo prehlađeno, telo dobija signal uzbune i aktivira sve svoje resurse da bi se spaslo. Shodno tome, sve ćelije su uključene kako bi nas zagrejale - takav "šok" šejk je veoma koristan i dodaje energiju. Naterati se da se potopite biće teško prva četiri dana, ali onda nećete moći da živite bez ovog jutarnjeg rituala.

Jača imuni sistem

Što se češće prehladite, postajete otporniji na hladnoću - shodno tome, neka najmanja promaja vam neće dozvoliti da se odmah spustite sa curenje iz nosa.

Pomaže u borbi protiv stresa

Hladna voda pomaže da se oraspoložiš - ma koliko ludo zvučalo. Aktivira simpatički nervni sistem i povećava nivoe beta-endorfina i norepinefrina u krvi. Ne fokusirajte se na uslove. Najvažnija stvar koju treba da zapamtite je da ovi indikatori "uklanjaju" osećaj anksioznosti i pomažu u borbi protiv depresije. Plus, zbog hladnoće naše telo šalje veliki broj električnih impulsa u mozak, što može da deluje i antidepresivno. Ovu hipotezu je izneo i dokazao Nikolaj Ševčuk 2008. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Virdžiniji. Za dobro raspoloženje dovoljno je dva minuta dnevno provesti pod hladnom vodom.

Vraća balans i leči upalu u mišićima

Definitivno ste bar jednom videli video zapise u kojima sportisti uranjaju u led - sve to kako bi ublažili napetost mišića nakon aktivnog treninga. Hladan tuš takođe može pomoći u tome. Grupa naučnika iz Finske je 2009. godine sprovela studiju u kojoj je učestvovalo više od 360 ljudi – svi su nakon vežbanja uronili u hladnu vodu, a stručnjaci su proučavali uticaj temperature na telo. Ispostavilo se da ako se u hladnoj kupki - u njoj provedete dvadeset minuta - zaboravite na bolove u mišićima istog dana kada ste trenirali.

Autor: Pink

#Hladan tuš

#dijeta

#tuširanje