Da li imate problema sa hrkanjem ili visokim pritiskom?

Vaš lekar će vam biti od pomoći i važno je da pratite svoje fizičke preglede. Poznavanje opasnih simptoma može biti od pomoći u uočavanju problema pre nego što eskaliraju.

Visok krvni pritisak

Jedna od najčešćih hroničnih bolesti osoba sa prekomernom težinom je visok krvni pritisak. Ovo stanje vas dovodi u opasnost od moždanog udara, bolesti srca, bolesti bubrega i još mnogo toga.

– Iako postoji mnogo lekova koje možete da uzmete za lečenje visokog krvnog pritiska, jedna od najvažnijih stvari koje treba da uradite da biste ga kontrolisali je da izgubite težinu. Dakle, ako vam vaš zdravstveni radnik kaže da je vaš krvni pritisak raste (ili ako ga sami proverite i primetite da je redovno visok), vreme je da počnete sa dijetom i više vežbate – poručuju lekari.

Dobijate pozitivan test krvi na visok holesterol ili pred-dijabetes

Još jedan razlog zašto su dosledni fizički pregledi važni je taj što vaš lekar može da utvrdi da li vam je potrebna analiza krvi koja može da ukaže na pred-dijabetes, dijabetes i visok holesterol. Dijabetes i visok holesterol su ozbiljne hronične bolesti koje mogu izazvati oštećenje vaših bubrega, nerava i očiju, zajedno sa bolestima krvnih i srčanih sudova i još mnogo toga. Dobra vest je da se oba zdravstvena stanja mogu efikasno upravljati, barem delimično, spuštanjem viška kilograma.

Ako vam vaš zdravstveni radnik kaže da je vaš holesterol visok ili da imate dijabetes ili pred-dijabetes, vreme je da smršate – tvrde stručnjaci.

Hrčete noću

Apneja u snu je medicinsko stanje koje karakteriše poremećeno disanje tokom spavanja, a jedan od najvećih faktora rizika je višak kilograma. Apneja u snu može učiniti da san nije miran, što dovodi do dnevnog umora i povećava rizik od hroničnih bolesti poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Osećate bol od prekomernog opterećenja koje je izloženo vašem telu

Višak kilograma – po definiciji – vas čini težim, što stvara veći pritisak na telo. Veći je pritisak na zglobove i kičmu, a vaši mišići moraju više da rade da bi zadržali vaše držanje i pomerali telo. Kao rezultat toga, višak kilograma može da dovede do bola, bilo da se radi o bolu u kolenima, donjem delu leđa ili negde drugde. O svakom novonastalom bolu za koji niste sigurni treba da razgovarate sa svojim lekarom, ali ako ako mislite da bi to moglo biti povezano sa vašom težinom, vreme je da izgubite nekoliko kilograma.

Smatrate da je izazovno obavljati svakodnevne zadatke

Kada ste navikli da obavljate određene zadatke svaki dan i odjednom vam je teže da ih ostvarite, možda nešto nije u redu sa vašim telom.

Ako otkrijete da postaje sve teže hodati na velike udaljenosti ili ići uz stepenice, a da ne ostanete bez daha, vreme je da shvatite da li je višak kilograma uzrok, navode doktori.

Autor: Objektiv

#dijeta

#holesterol

#mršavljenje

#visok pritisak