Mekani hleb koji se peče 20 minuta na niskoj temperaturi oduševiće vas svojim oblikom i ukusom.

Ovaj hleb možete da pravite i sa decom, sve što treba da uradite je da im oblikujete testo u loptice i da pustite njih da prave oblik po želji. Takođe ih možete pustiti i da prave loptice od testa ako su malo stariji. Ovaj zanimljivi hleb se brzo peče na niskoj temperaturi, pa je to dodatni plus.

Tako je mekan i sočan, a testo ne morate da mesite, nego samo da sjedinite špatulom. Možete da poslužite sa salatama, sa raznim domaćim i kupovnim namazima, kao i sa šunkom po izboru. Ako vas ne mrzi napravite i domaći namaz od jaja, tunjevine ili tikvica.

Sastojci:

200 g brašna, 170 ml mleka, 20 g šećera, 1 kašičica suvog kvasca1 kašičica soli, 10 g putera, neslanog

Priprema:

Pomešajte mleko, kvasac i so. Prekrijte sa providnom folijom i ostavite 10 minuta. Pomešajte brašno i so, pa u sredinu dodajte aktivirani kvasac. Mešajte špatulom dok ne sjedinite, pa dodajte istopljeni puter. Mešajte još nekih 3 minute. Pokrijte providnom folijom i ostavite nekih sat vremena, dok se ne udvostruči. Zatim pospite testo sa malo brašna, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i sa pobrašnjenim rukama razvucite testo u obliku kvadrata.

Isecite prvo po dužini, pa po širini, da dobijete male delove. Oblikujte loptice i ređajte na pleh obložen pek papirom. Napravite oblik koji želite sa lopticama. Ostavite samo malo prostora između loptica. Stavite ih u rernu da se udvostruče, a zatim i premažite sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C nekih 18-20 minuta. Vruć hleb premažite puterom.

Autor: Pink

#Hleb

#mekani hleb

#recept