Aukcija predmeta s olupine parobroda Central America nudi i ostalu odeću iz sredine 19. veka.

Par muških farmerki za koje američka aukcijska kuća Holabird Western Americana Collections veruje da bi mogle biti najstarije na svetu, prodate su na aukciji za 114.000 dolara.

Pantalone od džinsa pronađene su u kovčegu u olupini broda koji je potonuo u brodolomu 1857. nedaleko od obale Severne Karoline.

Veruje se da su pripadale nekom rudaru. Otkrivene su uz još 270 memorabilija iz doba zlatne groznice, od kojih je deo prodat na aukciji u Renu 3. decembra za gotovo milion dolara, objavio je Holabird Western Americana Collections.

Svi predmeti su sa olupine parobroda Central America, dugačkog 85 metara koji je prevozio putnike u i iz Srednje Amerike do istočne obale SAD-a tokom 1850-ih.

Foto: AP NEWS/@AP_Oddities

Brod je potonuo za vreme uragana druge kategorije u septembru 1857, pri čemu je poginulo 425 od 578 putnika i članova posade. Putnici su potonuli sa oko 21 tonom zlatnika i raznih artefakata, a olupina je otkrivena 1988. godine.

S obzirom da ima šlic s 5 dugmeta sumnja se da su u pitanju farmerke rane proizvodnje radnih pantalona kakve prodaje kompanija Levi Strauss.

Aukcija predmeta s olupine parobroda Central America nudi i ostalu odeću iz sredine 19. veka. Medeno zvono je već kupljeno za 18.000 dolara, a prozirna staklena pepeljara za 1.500 dolara. Ostatak predmeta će biti ponuđen na aukciji u februaru 2023, piše AP.

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#farmerke

#najstarije farmerke