Orasi sadrže proteine, vlakana, omega-3 masne kiseline i antioksidante

Orasi su deo mnogih slatkih, ali i slanih jela. NJihova mogućnost kombinovanja je velika, a takođe imaju i brojne nutritivne prednosti. Sadrže proteine, vlakana, omega-3 masne kiseline i antioksidante, prenosi magazin.novosti.rs.

Imunitet. Porcija oraha puna je važnih hranljivih materija, uključujući proteine ​​(4 grama), vlakna (2 grama) i magnezijum (45 miligrama), koji su svi važni za podršku imunološkom sistemu i opštem zdravlju. Takođe su dobar izvor vitamina B6 i odličan izvor bakra.

Zdrave masti. Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže skoro potpuno zdrave, polinezasićene masti (13 grama) uključujući 2,5 grama omega-3 alfa-linolenske. Što im daje veliku prednost za zdravlje srca, zdravlje mozga i upala, a mogu smanjiti i nivo lošeg holesterola u krvi.

Antioksidansi. Među orašastim plodovima ističe se da orasi imaju najveću količinu polifenola. Ovo su antioksidativna biljna jedinjenja koja imaju korisnu ulogu u promovisanju zdravlja na različite načine, uključujući zdravlje srca, kognitivno zdravlje, upale i brojne bolesti.

Zdravlje creva. Istraživanja pokazuju da orasi mogu biti dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje creva i mogu pozitivno uticati na umnožavanje korisnih bakterija. Efikasno deluju i na uništavanje parazita u organizmu.

Priprema čaja. Izlupajte šaku oraha. pa ih potopite u pola litra hladne vode. Poklopite ih, pa ostavite da prenoće. Ujutru ih stavite na ringlu dok ne provru. Kada smesa proključa, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Procedite ga i pijte dok je mlak. Možete skuvati čaj samo od plodova, ukoliko vam se tako više sviđa.

Autor: magazin.novosti.rs

#Orasi

#caj

#zdravlje