Prava riznica bogatstva

Nar je prava riznica bogatstva, sadrži ogromnu količinu vitamina i minerala: A, B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, H, K, kalijum, silicijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, fosfor, hlor, gvožđe, jod, selen, fluor, hrom, cink, omega-6 i beta-karoten.

On jača krvne sudove, snižava loš holesterol, normalizuje krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju krvi u celom telu, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, sprečava nastanak artroze, a u nekim slučajevima pomaže i kod opadanja kose ☝🏻, piše Magazin Novosti.

U narodnoj medicini nar se najčešće koristi za poboljšanje hemoglobina i lečenje anemije. Ukoliko se pojavi nedostatak gvožđa u krvi, koristi se nar koji je jedan od važnijih prirodnih izvora ovog važnog minerala za organizam.

Foto: Unsplash.com/The Miscellanista

Nar takođe poboljšava varenje, jača imuni sistem u telu, i bori se protiv gljivičnih infekcija. Još jedna sjajna prednost konzumiranja nara, jeste povoljno dejstvo na zdravlje zuba. Sok od nara pomaže u uklanjanju kamenca, ali važno je da sa njim ne preterate jer je kiselkast i u velikim količinama može nepovoljno da deluje na želudac. Koncentrovani sok od nara mora biti razblažen, inače će iritirati sluznicu želuca.

Ako imate nizak pritisak, onda bi konzumiranje nara trebalo ograničiti ☝🏻. Nar takođe pozitivno deluje na deotoksikaciju organizma je sadrži obilje antioksidanata.

Autor: magazin.novosti.rs

#Nar

#prednosti

#zdravlje