Duže podnevno spavanje zapravo može da naruši kognitivne funkcije i potencijalno oteža obavljanje zadataka.

Ukoliko niste dovoljno spavali tokom noći ili se jednostavno osećate umorno i iscrpljeno, ovo je tekst za vas.

San je povezan sa skoro svakom važnom telesnom funkcijom. On utiče na vaš imuni sistem i vaš apetit, hormone stresa i metabolizam, krvni pritisak i kardiovaskularni sistem. Zbog važnosti sna, u nastavku donosimo nekoliko saveta kako da preživite dan ukoliko se niste dovoljno naspavali.

Stručnjaci kažu da se izložite jakom svetlu ujutru. Naš ciklus spavanja i buđenja u velikoj meri zavisi od svetlosti. Naime, dnevno svetlo šalje signal našem mozgu da je vreme da ustanemo i budemo aktivni, dok tama šalje znak da je skoro vreme za spavanje. Izlaganje svetlu kada se prvi put probudite „suzbija melatonin, koji povećava budnost i podiže raspoloženje“, piše Huff Post.

Drugi korak je naravno da popijete kafu. To je zato što kofein blokira adenozin, hemikaliju u našem telu koja povećava potrebu za snom. Kao rezultat toga, kofein čini da se osećamo manje pospano i poboljšava učenje i donošenje odluka ako ste lišeni sna.

Na samom kraju je kratko spavanje. Naime, kratko spavanje može poboljšati budnost, pospanost, pamćenje i sposobnost vežbanja. Sa druge strane, duže podnevno spavanje zapravo može da naruši kognitivne funkcije i potencijalno oteža obavljanje zadataka.

Autor: redportal.rs