Delfini spavaju sa jednim otvorenim okom

Ljudi prespavaju skoro trećinu života. Neke životinje, kao što su koale i lenjivci, provode skoro sve vreme u spavanju. Ali postoje i životinje koje skoro i ne spavaju.

U životinje koje skoro nikada ne spavaju ubrajaju se delfin, ptica-fregata, žaba-bik, meduza i voćna muva. Bebe delfina ne spavaju tokom prvog meseca života jer imaju potrebu da izranjaju na površinu svakih 10 do 30 sekundi. Tokom tog perioda, majke delfina samo dremaju jer su u produženom periodu budnosti.

Sličnu naviku imaju i kitovi ubice. Delfini spavaju sa jednim otvorenim okom, a ta vrsta sna naziva se jednohemisferni san.

Jedna polovina mozga kod delfina uvek je budna, dok se druga odmara da bi se regulisalo disanje.

Ptica velika fregata je još jedan organizam koji je sposoban za jednohemisferni san.

Istraživači su uspeli da naprave male uređaje koji su merili moždanu aktivnost ptica i otkrili da su tokom letova na velikim udaljenostima, ove ptice spavale samo 42 minuta i to jednom polovinom svog mozga, tokom 24 sata.

Naučnici pretpostavljaju da neke vrste ptica spavaju dok lete.

Voćne muve

Neki insekti spavaju izuzetno kratko. Na primer, utvrđeno je da mali procenat ženki voćnih mušica spava u proseku 72 minuta dnevno, a jedan od primeraka ove vrste spava samo četiri minuta dnevno. Poznato je da drugi insekti vrlo malo spavaju ili, alternativno, ulaze u stanje omamljenosti, koje je obeleženo smanjenim metabolizmom, telesnom temperaturom i budnošću.

Meduze

Dok nedavne studije nisu pokazale suprotno, smatralo se da životinje bez centralnog nervnog sistema, kao što su meduze, nemaju potrebu za spavanjem ili su nesposobne da spavaju.

Međutim, meduze tokom noći ulaze u stanje nalik snu. Njihovo pulsiranje i reagovanje na osnovne stimuluse opada kada su u prividnom snu.

Žabe-bikovi

Činilo se da je jedan eksperiment pokazao da žabe-bikovi ne spavaju jer su u svakom trenutku reagovale na stimuluse. Ipak je utvrđeno da one imaju povremene trenutke odmora, iako nikada ne tonu u potpuni san. U svakom slučaju, ova zapažanja i dalje pokrivaju samo njihove aktivne mesece. Žabe bikovi imaju svoj period hibernacije.

Naučnim istraživanjima utvrđeno je da sve životinje imaju načine da uspostave kreativne obrasce za punjenje baterija.

Autor: Tanjug / redportal.rs