Nije led u pitanju

Kada sednemo u kafić većina nas ima običaj da naruči dodatnu čašu vode ili limun uz pića koja idu sa njim. Ipak, kako prenosi "Good House Keeping", prema jednom istraživanju, to nikako ne bi trebalo da radimo.

To istraživanje pokazalo je da je skoro 70% kriški limuna u restoranima prekriveno do 25 različitih vrsta klica. Među njima se nalaze: fekalne materije, ešerihija koli i kontaminacija od sirovog mesa. I nisu bile samo kore limuna - pulpa na 29% prljavih limuna je takođe puzala u bakterijama.

Limun može biti kontaminiran iz više razloga. Iako ste možda dovoljno vredni da operete limun kod kuće, nema garancije da će konobari u vašem restoranu u koji idete da peru svaki pojedinačno, ili svoje ruke nakon pauze u kupatilu, do savršenstva. Uparite to sa mogućim korišćenjem istih noževa za meso i proizvode - ili još gore, istih dasaka za sečenje - i kontaminacija se može brzo proširiti. Limuni i drugi citrusi su posebno podložni jer su prekriveni porama, dajući bakterijama dodatnu površinu za razmnožavanje.

Ali pre nego što se potpuno odreknete kriški, trebalo bi da primetimo da nije bilo izbijanja bolesti koje bi se vodile do kontaminiranih limuna u pićima. Najbolje je da zatražite kriške na malom tanjiru. Zatim iscedite limunov sok direktno u vodu i uzdržite se od ispuštanja cele kriške u čašu. Možda vas neće u potpunosti zaštititi, ali će u velikoj meri smanjiti vašu izloženost neželjenim bakterijama.

Autor: Magazin Novosti/Najžena.rs

#LED

#bakterije

#kafić

#limun

#piće