Istraživanja pokazala da 80 posto pasa jede travu

Gotovo svaki kucov s vremena uroni njušku u travnati tepih kako bi “obrstio” izvesnu količinu ove biljke. Evo zbog čega se to dešava.

Verovatno ste primetili da vaš kućni ljubimac ponekad jede travu kad ga izvedete napolje.

Smatra se da je razlog u tome što ima probleme sa varenjem ili oseća nedostatak vlakana u ishrani. I vlasnici potvrđuju da se to dešava ako pas ima bolove u stomaku, pa jede travu koja će izazvati povraćanje, a samim tim i olakšanje tegoba.

Statistika beleži da gotovo 80 procenata pasa za života pojede izvesnu količinu trave. Pritom, skoro deset posto njih to radi ako im nije dobro, a svega 20-ak odsto povraća posle konzumacije trave. Svi ostali psi jeli su travu bez ikakvih posledica. Ovaj podatak svedoči o tome da pas ponekad želi da se “zasladi” travom.

Ovo potvrđuju mnogi vlasnici koji kažu da se ukus trave dopada njihovim ljubimcima, te je gricnu s vremena na vreme.

Psi jedu travu najviše u proleće, verovatno zbog toga što je tada njen ukus lepši. Pas je mesojed, ali dnevne nutritivne potrebe treba da dopuni i nekim bijnim obrokom.

Opšte je poznato da su biljke i voćne bobice deo ishrane mnogih mesojeda, poput vuka. Psi koji celulozu teško vare, u nekom momentu osete nedostatak “zeleniša” u ishrani: da bi to nadomestili, povremeno jedu travu.

Ako uočite da vaš pas jede travu, znajte da to pomaže varenju i nadoknađuje važan deo njegove zdrave ishrane.

Ipak, najčešći razlog zbog koga pas povremeno jede travu su stomačni problemi.

O tome svedoči i video snimak mladog haskija kome zeleni obrok, nakon malo muka, ipak donosi olakšanje.

Autor: telegraf.rs / redportal.rs

#Psi

#trava