Evo šta treba da uvrstite u svakodnevnu naviku

Osećate se umorno svakog dana i nakon posla biste samo da spavate i budete u kući? Padovi energije su normalna pojava, užurban ritam života nam ne dopušta da se odmorimo onoliko koliko bismo želeli.

Ipak, unošenjem jednostavnih promena u načinu života na dnevnom nivo mogli biste da pomognete sebi. Dr Alfred Talija, profesor Odeljenja za porodičnu medicinu i zdravlje zajednice na medicinskoj školi Robert Vud Džonson, objasnio je za Huff Post da nizak nivo energije može da se popravi, piše Blic.

Foto: Printscreen Instagram

Pronađite načine da se nosite sa stresom

Nije iznenađujuće, emocionalni stres može da učini da se osećate manje živahnim. Stres ima ogroman uticaj na fizičko blagostanje. Ako osećate povišen nivo stresa, to može da doprinese niskoj energiji. Važno je da pronađete načine da na bar pet minuta svakog dana ne mislite na probleme.

Ograničite količinu kofeina

Kada se osećate umorno, može da bude primamljivo da kasnije tokom dana skuvate treću ili četvrtu šoljicu kafe da biste se osećali bolje. Međutim, konzumiranje previše kofeina može imati paradoksalan efekat, ostavljajući vas letargičnim.

- Ako konzumirate velike količine kofeinskih pića tokom dana, to će verovatno uticati na vaš obrazac spavanja. To onda može uticati na vaše nivoe energije - objašnjava Talija.

Važno je napomenuti da iznenadno smanjenje napitaka sa kofeinom takođe može da utiče na to da se osećate umorno na početku promena. Većina stručnjaka predlaže da postepeno smanjujete količinu kofeina dok ne pronađete ono što vam odgovara.

Ne treba objašnjavati da je dobar san ključan za povećanje vaše energije tokom dana. Međutim, na nivoe energije ne utiče samo količina sna koju dobijate svake noći, već i kvalitet tog sna.

Krećite se tokom dana

Pokušajte da uključite vežbanje u svoj dan, pa čak i samo malu količinu. Istraživanja su pokazala da su svakodnevna vežba i kretanje od suštinskog značaja za povećanje nivoa energije.

Foto: Pixabay.com

Unosite više vode

Dehidratacija je čest uzrok niske energije.

- Naša crvena krvna zrnca nose kiseonik. Kada smo dehidrirani, crvena krv se smanjuje i to smanjuje kapacitet ćelije da nosi punu količinu kiseonika. Nizak nivo kiseonika se manifestuje umorom, razdražljivošću i nemirom - objašnajva doktor.

Izbegavajte preskakanje obroka

Ako ste ikada preskočili doručak ili radili tokom pauze za ručak, verovatno ste primetili da se osećate umornije.

- Vašem mozgu je potrebna hrana da bi zaista funkcionisao na odgovarajući način. Mnogi ljudi preskaču obroke, a nivo šećera u krvi im raste i pada tokom dana - savetuje doktorka.

Autor: blic.rs

#energija

#nivo energije

#saveti

#zdravlje