Stručnjaci kažu da nije zdravo kada DREMATE, a evo i zašto

Koliko god zvučalo primamljivo da još malo odremate, nemojte to da radite.

Ne postoji osoba koja barem s vremena na vreme ne odloži alarm i ne nastavi da spava.

To se dešava apsolutno svakome, pogotovo ako ste “spojili” nekoliko dana zaredom kada niste mogi dovoljno da se naspavate.

Ipak, koliko god bilo primamljivo da odložite alarm i nastavite da dremate, stručnjaci kažu da to nije najzdravija opcija, a evo i zašto.

Kvalitet sna

Dremanje izmeđuu alarma deluje vrlo privlačno. Prekidate dugi, duboki san, nizom kraćeg dremuckanja. Umesto da se probudite, osećaćete se pospanije i bićete umorni. Takođe, dugoročno ste izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti ako ne spavate dovoljno ili spavate lošije.

– Dok dremate, kvalitet sna nije dovoljno dobar da bi doprineo oporavku tela i mozga. To je zato što se vaš san svaki put prekida – objašnjava stručnjak za spavanje Alisa Koster.

Stoga je bolje da namestite alarm na vreme kada stvarno morate da ustanete. Na taj način možete da spavate što je duže moguće i da uživate u kontinuiranom dubokom snu. Dugoročno, to će omogućiti da se osećate bolje i svežije. Isplanirajte svaki korak i zauvek promenite naviku dremanja.

Dovoljno sna

Potrebe za snom su vrlo individualne. Odraslim ljudima u proseku je potrebno sedam do devet sati sna tokom noći. Idite u krevet na vreme kako biste se naspavali do buđenja.

Ritam spavanja

Najbolja stvar koju možete da učinite za sebe je da održavate ujednačen ritam spavanja, čak i vikednom. Zato svako veče idite u krevet u isto vreme i svaki dan ustajte u isto vreme. Vaše telo će se naviknuti na ovaj ritam i probuditi se u vreme kada treba da se razbudite.

Ne držite alarm na dohvat ruke

Prisilite se na ustajanje tako što ćete alarm staviti na drugu stranu spavaće sobe. Tako morate da ustanete iz kreveta da biste ga isključili, a to će omogućiti da se razbudite i uplovite u novi dan.

Ne zamračujte sobu

Ako vam je tokom jutra teško da ustanete iz kreveta jer je u spavaćoj sobi previše mračno, ne navlačite zavese i ne spuštajte roletne do kraja pre nego ššto legnete da spavate. Takođe, pametni telefoni sadrže milion aplikacija među kojima se mogu pronaći i onekoje od vas traže da rešite neku zagonetku i upregnete mozak kako biste mogli da isključite alarm, a to će vam takođe pomoći da se lakše razbudite.

Autor: Objektiv

#alarm

#buđenje

#san

#spavanje

#ustajanje