Neke namirnice mogu da učine da se osećamo usporeno, dok druge mogu da nam dodaju dodatnu snagu.

Neke namirnice mogu da učine da se osećamo usporeno, dok druge mogu da nam dodaju dodatnu snagu. Takođe je važno napomenuti da pored hrane postoji mnogo faktora koji utiču na nivoe naše energije - san, vežbanje, čak i koliko često jedemo, prenosi magazin.novosti.rs.

Mario Spano, sportski dijetetičar i konsultant za sportsku ishranu kaže:

Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije.

Sočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih. Sočivo je bogato vlaknima i ugljenim hidratima koji će da vas održe sitim i dati vam dugotrajnu energiju.

Zeleno povrće. Rukola, prokelj, brokoli i blitva ima niz zdravstvenih prednosti, a jedna od njih daje dobru energiju. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa manjim rizikom od kardiovaskularnog zdravlja i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati prebioticima. Ova hrana promoviše proizvodnju postbiotika, koji bukvalno podstiču proizvodnju energije u našim mitohondrijama, piše Real Simple.

Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B. Vitamini B nam pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.

Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima.

Autor: magazin.novosti.rs

#ishrana

#namirnice

#snaga

#zdravlje