Iako mislite da je deterdžent isključivo za pranje veša, iznenadili biste se u kojoj meri ga domaćice koriste u svojim domovima i to za pranje i čišćenje raznih površina.

Začepljeni odvodPrije nego pozovete vodoinstalatera radi začepljenog odvoda, uspite u njega 1/4 šoljice tečnog deterdženta i dolijte lonac s 3,5 do 4,5 litara proključale vode. Vruća voda i deterdžent trebali bi doprineti tome da odvod postane prohodan.

Za presvlake i tepihe
Logično je da deterdžent koji je dizajniran da skida mrlje s odeće, ima isti učinak i na presvlake na nameštaju i tepih. Jednostavno, nanesite malo suvog deterdženta na mrlju, pa ga nežno istrljajte vlažnom krpom da uđe u mrlju. Ostavite da deluje 5 do 10 minuta, pa isperite.

Pranje podova
Enzimi iz deterdženta odlično će očistiti podove. Upotrebite kašičicu deterdženta na kantu vode, s tim da dobro ocedite briska pre nego njime obrišete pod.

Za rešetke rerne
Stavite ih u kadu ili veliku kantu i napunite vrućom vodom dok ih ne potopite, pa dodajte 3/4 šoljice deterdženta za pranje veša i pustite da odstoji preko noći. Zatim očistite masnoću i prljavštinu skinite spužvom ili četkom.

Autor: Krstarica

#Odvod

#deterdžent

#rerna

#čišćenje