Paige Bennett, autorka iz SAD-a, je za Insider istražila zašto je pire krompir poznate američke kuvarice Ine Garten toliko ukusan

Paige Bennett, autorka iz SAD-a, je za Insider istražila zašto je pire krompir poznate američke kuvarice Ine Garten toliko ukusan. Pronašla je njen recept u koji ide, nećete verovati, i ribana korica od limuna.

Sastojci po originalnom receptu koji je Ina Garten obavila na svoj internet strani barefootcontessa.com:

1,1 kg velikih krompirakošer sosveže mleveni crni biber220 g hladnog neslanog maslaca1 šoljica (230 ml) punomasnog mleka1 kašika naribane korice limuna (otprilike od 2 limuna)– Njen recept je količina za četiri do šest osoba, tako da sam prepolovila količinu svega i recept prilagodila svom domaćinstvu. Zainteresovao me i njen izbor krompira – ispričala je Paige.

– Neki kuvari za pire krompir koriste Russet, drugi Yukon Gold, a treći kombinuju obe vrste. Russet ima veći udeo skroba, što ga čini lakšim, pahuljastim. Yukon Golds sadrži srednji udeo skroba, što pire čini gušćim, kremastijim s prirodnim puterastim okusom – dodala je ona.

Oljuštila je i narezala krompire pa ih je stavila u posoljenu vodu. Kuvala ih je 20 minuta dok nisu bili dovoljno mekani da viljuška lako prolazi kroz njih.

– Malo pre nego što je krompir bio gotov, stavila sam pola šoljice punomasnog mleka u manji lonac da se greje na šporetu. Kada koristite toplo mleko umesto hladnog, krompir može bolje upiti tečnost, što očiglednoo sprečava da postane previše gumenast – nastavila je.

– Dok se krompir kuvao, narezala sam komad maslaca na komadiće i stavila ih u hladnjak. Za razliku od mleka, maslac treba biti umućen u krompir dok je još vrlo hladan, tek izvađen iz hladnjaka. Da sam maslac zagrejala kao mlijeko, možda bi se odvojio – dodala je.

U kuvani i proceđeni krompir je dodala komade maslaca, malo po malo i gnječila ga da dobije fini pire.

– Bilo je impresivno gledati kako je krompir brzo postao svilenkast i kremast, čak pre nego sam počela ulivati toplo mleko. Nakon što sam ubacila sav maslac, uputstva su rekla da sipam toliko mleka koliko je potrebno da krompir postane kremast, ali još uvek ostane gust. Na kraju mi je trebala samo oko 1/4 mleka da postignem želenu gustoću pre dodavanja soli i bibera – opisala je postupak.

Nakon što su se so i biber dobro umešali u pire, ubacila je ribanu koricu jednog limuna, prenosi 24sata.hr.

– Pire krompir uvek sadrži mnogo soli i masnoće iz maslaca ili pavlake, a kada dodate crni biber, oseti se dašak vrućine. Limunova korica daje taman dovoljno kiselosti da probije kroz sve bogate teksture i okuse, dodajući finu svežinu i uravnoteženost svih sastojaka. Ukus ovog pirea je bio savršen – rekla je.

Autor: Krstarica

#krompir

#limun

#pire

#recept