Nova studija pokazala nešto neverovatno.

Nova studija je otkrila da konzumiranje “psihobiotičke dijete” ne samo da može da smanji stres, već može da vam pomogne i da bolje spavate…

Možda ste svesni činjenice da postoje namirnice koje mogu da vam pokvare san. Postoje i namirnice koje treba da izbegavate kada ste pod stresom. S druge strane, nova studija je otkrila da konzumiranje “psihobiotičke dijete” ne samo da može da smanji stres, već može da vam pomogne i da bolje spavate.

Studija iz oktobra 2022. koja je objavljena u časopisu Molekularna psihijatra uključivala je 45 odraslih između 18 i 59 godina starosti koji su normalno konzumirali ishranu sa malo vlakana.

Istraživači iz APC Microbiome Ireland na Univerzitetskom koledžu Kork podelili su učesnike u dve grupe kojima je naloženo da poštuju različite dijete. Prva je prešla na ishranu koja je pratila piramidalnu šemu. Druga grupa je zamoljena da jede “psihobiotsku dijetu” koja uključuje veliku količinu prebiotičke i fermentisane hrane. Dr Džon Krajan, vodeći autor ove studije, kaže da je njegov istraživački tim skovao frazu “psihobiotička dijeta” da se odnosi na “intervencije ciljane na mikrobiotu koje podržavaju mentalno zdravlje”.

Rezultati su pokazali da, iako su obe grupe primetile poboljšanje u kvalitetu sna, učesnici koji su jeli psihobiotičku ishranu takođe su doživeli manji intenzitet stresa pod kojim su možda bili u to vreme. Osim toga, nivo doživljenog stresa je bio sve manji kako je učesnik više pratio psihobiotičku ishranu.

Autor: Objektiv

#dijeta

#ishrana

#nesanica

#stres

#turšija

#zimnica