Šta je kefir - kefir je fermentisano piće od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka i kefirskih žitarica. Kefirna zrna su bele čestice koje se sastoje od mešavine bakterija i kvasca sakupljene zajedno sa mlečnim proteinima i laktozom (prirodni mlečni šećer). Zrna izgledaju poput perli / malih nakupina karfiola i kreću se od veličine zrna pšenice do veličine lešnika. Poput mnogih fermentisanih namirnica, i kefir je započeo pre nekoliko vekova. Sve je počelo sa pastirima koji su živeli na obroncima planina Severnog Kavkaza u današnjoj Rusiji. Ljudi iz ovog regiona poznati su po svojoj dugovečnosti i dobrom zdravlju, što se delimično pripisuje njihovoj rutinskoj konzumaciji kefira. U Sovjetskom Savezu kefir se koristio u bolnicama za lečenje ljudi sa rakom, različitim alergijama i gastrointestinalnim poremećajima.
Prednosti kefira - ono što kefir čini savršenim zdravstvenim pićem je bogat sadržaj hranljivih sastojaka. Da li znate da se većina bolesti javlja zbog nedostatka vitamina, minerala, antioksidanata i drugih hranljivih sastojaka u vašoj ishrani? Te hranljive materije su potrebne vašem telu za obavljanje normalnih fizioloških funkcija. Nedostatak ovih vitamina i minerala može otežati telesne funkcije, što pokreće razvoj bolesti.
Možda ćete moći da povećate dobre hranljive sastojke u svom telu pijenjem kefira bogatog hranljivim sastojcima. Jedna porcija kefira sadrži samo 100 kalorija, 7 grama ugljenih hidrata i 3 grama masti, u zavisnosti od korišćenog mleka. To znači da može biti savršena zamena za jutarnju šolju čaja ili kafe, posebno ako ste svesni unosa kalorija, ugljenih hidrata i masti. Poboljšava zdravlje organa za varenjeProbiotička svojstva kefira su snažnija od svojstava jogurta. To znači da sadrži korisne mikroorganizme koji mogu poboljšati crevnu floru i podržati proces varenja. Probiotičko delovanje kefira takođe može da pomogne u upravljanju telesnom težinom i podrži mentalno zdravlje.
Antibakterijska svojstva - probiotici u kefiru mogu da vas zaštite od infekcija ponašajući se kao prirodno antibiotsko sredstvo. Oni mogu inhibirati rast štetnih bakterija kao što su Helicobacter pilori, Salmonella i E. coli u vašem digestivnom sistemu i smanjiti rizik od crevnih infekcija. Poboljšava zdravlje kostiju - osteoporoza, poremećaj koji karakteriše propadanje koštanog tkiva, glavni je preteča preloma, posebno kod žena u postmenopauzi. Redovno pijenje kefira može imati koristi ženama. Kefir napravljen od punomasnog mlečnog kamera pruža bogat izvor kalcijuma i vitamina K2, koji igraju ulogu u poboljšanju zdravlja kostiju i sprečavanju osteoporoze i preloma. Može smanjiti rizik od raka rizik od raka, jednog od vodećih uzroka smrti širom sveta, mogao bi se donekle smanjiti redovnim pijenjem kefira. Veruje se da probiotici u ovom fermentisanom napitku kontrolišu rast tumorskih ćelija stimulišući odbrambene funkcije vašeg imunološkog sistema.
Može biti efikasan u borbi protiv karcinoma želuca, dojke, rektuma i debelog creva. Olakšava zatvor - ako patite od hroničnog zatvora i drugih digestivnih smetnji, pijenje kefira dva do tri puta dnevno moglo bi vam olakšati simptome. Probiotici u kefiru mogu vratiti ravnotežu zdravih bakterija u crevima i tako podržati probavne funkcije. Ovo bi moglo pojačati pražnjenje creva i olakšati zatvor, labave pokrete i probavne smetnje. Nizak sadržaj laktoze. Mlečni proizvodi poput mleka i jogurta sadrže laktozu, koja je prirodni šećer. Kod pacijenata koji pate od intolerancije na laktozu, telo nije u stanju da razgradi ili pravilno svari laktozu, zbog čega doživljavaju ozbiljne probavne smetnje nakon konzumiranja ovih mlečnih proizvoda.
Zamena mlečnih proizvoda kefirom preporučuje se pacijentima sa intolerancijom na laktozu. Bakterije mlečne kiseline u kefiru mogu pretvoriti laktozu u mlečnu kiselinu što ih čini sigurnijim za konzumiranje. Poboljšava simptome alergije. Alergijske reakcije izazvane abnormalnim odgovorom imunološkog sistema mogu se kontrolisati konzumiranjem kefira. Ima sposobnost da reguliše funkcije imunog sistema i pruži olakšanje od ponovljenih napada alergijskih bolesti kao što su astma, rinitis i dermatitis. Sada kada znate potencijalne koristi, možete videti zašto su mnogi ljudi koji su svesni zdravlja već uzeli hrabrost i počeli da fermentiraju kefir kod kuće kako bi mogli pijuckati ovo zdravo piće jednom ili dva puta dnevno.
Potencijalni neželjeni efekti - Kefir je uglavnom siguran za piće za većinu odraslih osoba u umerenim količinama. Možda ćete doživeti neke neželjene efekte kao što su nadimanje, grčevi u crevima i zatvor, kada počnete da pijete kefir. Ovi neželjeni efekti uglavnom ne traju i brzo se rešavaju kontinuiranom upotrebom. Ne postoje pouzdane studije koje bismo mogli naći u vezi sa sigurnošću kefira za žene koje su trudne ili doje. Možda je najbolje izbegavati piti kefir u to vreme ili prvo konsultovati se sa svojim lekarom.
Autor: redportal.rs