U Sovjetskom Savezu kefir se koristio u bolnicama za lečenje ljudi sa rakom, različitim alergijama i gastrointestinalnim poremećajima.

Šta je kefir - kefir je fermentisano piće od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka i kefirskih žitarica. Kefirna zrna su bele čestice koje se sastoje od mešavine bakterija i kvasca sakupljene zajedno sa mlečnim proteinima i laktozom (prirodni mlečni šećer). Zrna izgledaju poput perli / malih nakupina karfiola i kreću se od veličine zrna pšenice do veličine lešnika. Poput mnogih fermentisanih namirnica, i kefir je započeo pre nekoliko vekova. Sve je počelo sa pastirima koji su živeli na obroncima planina Severnog Kavkaza u današnjoj Rusiji. Ljudi iz ovog regiona poznati su po svojoj dugovečnosti i dobrom zdravlju, što se delimično pripisuje njihovoj rutinskoj konzumaciji kefira. U Sovjetskom Savezu kefir se koristio u bolnicama za lečenje ljudi sa rakom, različitim alergijama i gastrointestinalnim poremećajima.

Foto: Unsplash.com

Prednosti kefira - ono što kefir čini savršenim zdravstvenim pićem je bogat sadržaj hranljivih sastojaka. Da li znate da se većina bolesti javlja zbog nedostatka vitamina, minerala, antioksidanata i drugih hranljivih sastojaka u vašoj ishrani? Te hranljive materije su potrebne vašem telu za obavljanje normalnih fizioloških funkcija. Nedostatak ovih vitamina i minerala može otežati telesne funkcije, što pokreće razvoj bolesti.

Možda ćete moći da povećate dobre hranljive sastojke u svom telu pijenjem kefira bogatog hranljivim sastojcima. Jedna porcija kefira sadrži samo 100 kalorija, 7 grama ugljenih hidrata i 3 grama masti, u zavisnosti od korišćenog mleka. To znači da može biti savršena zamena za jutarnju šolju čaja ili kafe, posebno ako ste svesni unosa kalorija, ugljenih hidrata i masti. Poboljšava zdravlje organa za varenjeProbiotička svojstva kefira su snažnija od svojstava jogurta. To znači da sadrži korisne mikroorganizme koji mogu poboljšati crevnu floru i podržati proces varenja. Probiotičko delovanje kefira takođe može da pomogne u upravljanju telesnom težinom i podrži mentalno zdravlje.

Foto: Unsplash.com

Antibakterijska svojstva - probiotici u kefiru mogu da vas zaštite od infekcija ponašajući se kao prirodno antibiotsko sredstvo. Oni mogu inhibirati rast štetnih bakterija kao što su Helicobacter pilori, Salmonella i E. coli u vašem digestivnom sistemu i smanjiti rizik od crevnih infekcija. Poboljšava zdravlje kostiju - osteoporoza, poremećaj koji karakteriše propadanje koštanog tkiva, glavni je preteča preloma, posebno kod žena u postmenopauzi. Redovno pijenje kefira može imati koristi ženama. Kefir napravljen od punomasnog mlečnog kamera pruža bogat izvor kalcijuma i vitamina K2, koji igraju ulogu u poboljšanju zdravlja kostiju i sprečavanju osteoporoze i preloma. Može smanjiti rizik od raka rizik od raka, jednog od vodećih uzroka smrti širom sveta, mogao bi se donekle smanjiti redovnim pijenjem kefira. Veruje se da probiotici u ovom fermentisanom napitku kontrolišu rast tumorskih ćelija stimulišući odbrambene funkcije vašeg imunološkog sistema.

Može biti efikasan u borbi protiv karcinoma želuca, dojke, rektuma i debelog creva. Olakšava zatvor - ako patite od hroničnog zatvora i drugih digestivnih smetnji, pijenje kefira dva do tri puta dnevno moglo bi vam olakšati simptome. Probiotici u kefiru mogu vratiti ravnotežu zdravih bakterija u crevima i tako podržati probavne funkcije. Ovo bi moglo pojačati pražnjenje creva i olakšati zatvor, labave pokrete i probavne smetnje. Nizak sadržaj laktoze. Mlečni proizvodi poput mleka i jogurta sadrže laktozu, koja je prirodni šećer. Kod pacijenata koji pate od intolerancije na laktozu, telo nije u stanju da razgradi ili pravilno svari laktozu, zbog čega doživljavaju ozbiljne probavne smetnje nakon konzumiranja ovih mlečnih proizvoda.

Foto: Unsplash.com

Zamena mlečnih proizvoda kefirom preporučuje se pacijentima sa intolerancijom na laktozu. Bakterije mlečne kiseline u kefiru mogu pretvoriti laktozu u mlečnu kiselinu što ih čini sigurnijim za konzumiranje. Poboljšava simptome alergije. Alergijske reakcije izazvane abnormalnim odgovorom imunološkog sistema mogu se kontrolisati konzumiranjem kefira. Ima sposobnost da reguliše funkcije imunog sistema i pruži olakšanje od ponovljenih napada alergijskih bolesti kao što su astma, rinitis i dermatitis. Sada kada znate potencijalne koristi, možete videti zašto su mnogi ljudi koji su svesni zdravlja već uzeli hrabrost i počeli da fermentiraju kefir kod kuće kako bi mogli pijuckati ovo zdravo piće jednom ili dva puta dnevno.

Potencijalni neželjeni efekti - Kefir je uglavnom siguran za piće za većinu odraslih osoba u umerenim količinama. Možda ćete doživeti neke neželjene efekte kao što su nadimanje, grčevi u crevima i zatvor, kada počnete da pijete kefir. Ovi neželjeni efekti uglavnom ne traju i brzo se rešavaju kontinuiranom upotrebom. Ne postoje pouzdane studije koje bismo mogli naći u vezi sa sigurnošću kefira za žene koje su trudne ili doje. Možda je najbolje izbegavati piti kefir u to vreme ili prvo konsultovati se sa svojim lekarom.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#imunitet

#kefir

#koronavirus

#ojačajte imunitet