To ne znači da nijedan pas ne voli da mu se dodiruju ta mesta, ali bilo bi dobro da ih izbegavate ako primetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po navedenim delovima.

Interakcija i dodiri između psa i čoveka mogu da imaju terapeutsku korist za obe strane. Dodiri smiruju zanemarene pse, ali i vlasnike. Ipak, treba biti oprezan, jer psi ne vole kada ih diramo i mazimo po svim delovima tela.

Gde vole da se maze?

Uopšteno, psi obožavaju kada ih mazite po grudima, ramenima i u blizini repa. Dodatna mesta, koja podrazumevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat i područje između ušiju. Ali, tu su i ona osetljivija područja, gde su vaše ruke manje dobrodošle, a to su: njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška i stomak. To ne znači da nijedan pas ne voli da mu se dodiruju ta mesta, ali bilo bi dobro da ih izbegavate ako primetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po navedenim delovima.

Takođe, pokreti kao što je „čupanje“ ogrlice vašeg psa, kod njega mogu izazvati strah. Vaš ljubimac bi ovakvu vrstu dodira mogao da shvati kao pretnju, zbog čega bi mogao ispoljiti znake agresije ili bi mogao da pokuša da pobegne.

Jedno istraživanje pokazalo je da psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je reč o nagradi za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. Ali ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale za najbrže učenje.

Autor: Krstarica

#maženje psa

#pas

#čovek

#čovek i pas