Uvek imamo dva pitanja kada je doručak u pitanju. Jesti ili ne jesti? Ako jedem, šta da jedem? Evo zašto je doručak najvažniji obrok dana i zašto ga ne bi trebalo preskakati.

Novija istraživanja otkrila su da kombinacija preskakanja doručka i jedenja noću može doprineti raznim zdravstvenim problemima – uključujući srčane bolesti. Istraživanja pokazuju da bi valjalo da najviše hrane unesete za doručak i ručak, a da za večeru jedete manje. Ovo ima nekoliko prednosti, uključujući smanjenje gladi i bolju kontrolu šećera u krvi tokom dana.

Naravno, ovaj obrazac ishrane nije praktičan za mnoge ljude, tako da je „druga najbolja“ opcija jednostavno jesti kad stignete. Iako istraživanja pokazuju da ljudi koji preskoče doručak ne moraju nužno da se prejedu kasnije u toku dana – oni ukupno unesu više kalorija nego što bi da su doručkovali.

Počnite da doručkujete redovno„Ali ujutro nisam gladan“, kažete? To može biti zato što imate naviku da preskačete doručak, a vaše telo je odlučilo da digne svoje ruke i odustane od pokušaja da vam pošalje jutarnje signale gladi. Počnite da doručkujete redovno, počevši od malih količina hrane, a vaši signali gladi će verovatno oživeti nakon nekog vremena.

Šta jesti? Generalno, mešavina ugljenih hidrata, proteina i masti će vas duže držati sitim. Na primer, grčki jogurt sa voćem i seckanim orašastim plodovima, kajgana sa povrćem i prilogom tosta od celog zrna, ili tost od celog zrna sa puterom od kikirikija ili badema. Eksperimentišite da biste videli šta vam najbolje odgovara.

Autor: AP Tanjug

#doručak

#kalorije

#prejedanje

#preskakanje doručka

#zdravlje