Da li ga volite?

Pitomi kesten je orašasti plod koji uglavnom raste u južnom delu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali 🌰🌰🌰.

Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se i količina belančevina i ugljenih hidrata u plodu, piše Magazin Novosti.

SADRŽI GLUTEN 🧐

Više od 40% kestena čini skrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, ne preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbegavaju u svojoj ishrani.

BOGAT VLAKNIMA, MINERALIMA I VITAMINIMA 🤩

Kesten je odličan izvor prehrambenih vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno garantuju bolju i redovniju stolicu. Bogat je kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma. Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nervnog sistema i osnažuje imunitet tela. Oko 80 grama kestena dnevno zadovoljava petinu potrebe za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu.

PRIPAZITE KADA KUPUJETE KESTEN ☝🏻

Kada kupujete sveže kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težnina bi trebalo da odgovara njegovoj veličini. Izbegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk. Ubrano ili kupljeno kestenje čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Autor: magazin.novosti.rs

#jelo

#kesten

#razlozi