Može se desiti da dva spermatozoida oplode dve jajne ćelije

Novopečena majka Šantel Broton ispričala je popularnoj emisiji "Dobro jutro Britanijo" kako je živeti sa decom blizancima - sinom Ajonom i ćerkom Azirom, koji su rođeni 30. aprila ove godine.

Ali ono što je zanimljivo kod ovih beba je da imaju primetno različitu boju kože. Rođena svetle puti i zelenih očiju, Aion podseća na Šantel, dok Azira, koja ima smeđe oči i tamniji ten, više liči na svog oca Eštona.

U početku to nije bilo tako vidljivo. Imali su prilično sličan ten - jedva se moglo reći da je malo tamnija. Ali kako su prolazile nedelje i meseci, ona je postajala sve tamnija, a on svetliji - objasnila je Šantel.

Ovo je redak, ali ne i jedinstven slučaj, iako su mnogi od onih oko njih iznenađeni tom naizgled "neobičnom razlikom" između blizanaca.

– Svi su u šoku... Ali mi smo srećni. Sviđa nam se što su oni malo drugačiji i što ona liči na tatu, a on na mene - dodala je ponosna mama.

Neki čak misle da bebe imaju različite očeve, ali je dr Aamir Kan objasnio kako se blizanci mogu roditi sa različitim bojama kože.

– Može se desiti da dva spermatozoida oplode dve jajne ćelije. Boja kože se sastoji od oko 20 različitih gena i to je nasumično – ono što je u jednoj spermi nije nužno isto kao i u drugoj, a isto važi i za jajne ćelije, objasnio je on.

To je prilično retko, ali i prema rečima lekara, dešava se u ljudskom društvu.

Autor: redportal.rs

#Blizanci

#boja

#koža