Jedna od najzdravijih namirnica na svetu

Dijabetes tipa 2 sve je rasprostranjeniji, a povišen nivo šećera u krvi može da ima ozbiljne posledice na zdravlje, piše magazin.novosti.rs.

Stručnjaci često otkrivaju namirnice i napitke koji pomažu u kontroli šećera u krvi, a naučnici su sada otkrili da ga jedno povrće snižava za čak 50 odsto.

Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjem sastanku The Endocrine Society u San Dijegu 25. avgusta, otkrili su da luk može "snažno da snizi" visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

Vodeći autor studije Entoni Ojieh sa Univerziteta Delta State je rekao:

Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju obolelih od dijabetesa.
Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje.

Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svetu. Sve vrste luka su lekovite, tako da ne možete da pogrešite sa izborom.

Grci su ga često konzumirali jer su verovali da čisti krv od toksina, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga lekovita svojstva.

Autor: magazin.novosti.rs

#hrana

#povrce

#secer u krvi