Pre studije, istraživači su verovali da su nervi u masnim naslagama uglavnom simpatički nervni sistem i da su korišćeni za sagorevanje masti kada je telo bilo pod stresom ili tokom vežbanja

Istraživači su nedavno identifikovali senzorne neurone koji prenose poruke od masnog tkiva do mozga.

- Otkriće ovih neurona po prvi put pokazuje da vaš mozak aktivno nadgleda vaše masne naslage, umesto da samo pasivno prima poruke o njima - rekao je dr. Lee Ii sa Odeljenja za hemiju i hemijsku biologiju i vanredni profesor neuronauke na Istraživačkom institutu Scripps, koji je koautor studije.

Studija objavljena u časopisu Nature pokazala je da mozak može direktno da šalje poruke masnom tkivu i utiče na metaboličke procese u telu.

Predvođeni timom istraživačkog instituta Skrips, autori Ji i Ardem Pataputian razvili su dve nove metode za proučavanje veze između senzornih neurona i masnog tkiva. Prvo su koristili pristup koji se naziva "hibrid", koji je tkivo miša učinio transparentnim i omogućio im da prate puteve neurona kroz masno tkivo.

Da bi videli kako funkcionišu neuroni u masnom tkivu, istraživači su koristili još jednu novu tehniku koju su nazvali "koren". To im je omogućilo da selektivno unište male delove senzornog neurona u masnom tkivu kako bi pratili šta se dešava.

Kroz te eksperimente, istraživači su otkrili da se skoro polovina tih neurona ne povezuje sa simpatičkim nervnim sistemom - mrežom nerava koje telo koristi za odgovor "bori se ili beži" - već umesto toga sa delom mozga gde potiču svi senzorni neuroni, koji su odgovorni za aktiviranje i slanje signala ostatku nervnog sistema o informacijama koje su primili.

Kada je komunikacija sa senzornim neuronima utišana, simpatički nervni sistem je počeo da pretvara bele masne ćelije u smeđe, koje bi zatim mogle da sagorevaju kalorije kroz proces koji se zove termogeneza. Tako je došlo do ubrzanog procesa sagorevanja masti u telu.

Pre studije, istraživači su verovali da su nervi u masnim naslagama uglavnom simpatički nervni sistem i da su korišćeni za sagorevanje masti kada je telo bilo pod stresom ili tokom vežbanja. Na osnovu rezultata ovog istraživanja, oni spekulišu da dva suprotna neuronska signala mogu da rade zajedno sa simpatičkim nervnim sistemom kako bi sagorevali masti.

Tim još ne zna tačno koje poruke senzorni neuroni prenose mozgu iz masnog tkiva, samo da su veze i komunikacije ključne za održavanje zdravih masti, prenosi Science Daily.

Autor: redportal.rs

#masne ćelije

#mozak

#naučnici