Iako pasulj i sarma budu još ukusniji kada se češće podgrevaju, to ne važi i za ove namirnice

Mnoge domaćice zbog nedostatka vremena i ekonomičnosti pripremaju jela koja mogu da potraju dva dana. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je podgrevanje obroka velika greška, pogotovo ako sadrže sastojke koji prilikom zagrevanja gube hranljivu vrednost i postaju otrovni.

Iako pasulj i sarma budu još ukusniji kada se češće podgrevaju, to ne važi i za ove namirnice:

Spanać - stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah i da ga ne ostavljate za kasnije, a pogotovo ne za sutra. On sadrži visok procenat nitrata, koji se usled stajanja, ali i podgrevanja pretvaraju u kancerogene sastojke opasne po zdravlje. Zeleno lisnato povrće ne smete podgrevati jer tu dolazi do najvećih hemijskih promena.

Krompir - reč je o veoma zdravoj namirnici koja gubi sve hranljivosti prilikom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate variva za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

Pečurke - preporuka je da ih pojedete odmah nakon pripreme. Kod podgrevanja pečuraka dolazi do promene u sastavu proteina, a menja se i ukus. Osim što gube hranljivu vrednost, mogu da izazovu i stomačne probleme.

Meso - kod podgrevanja menja se sastav proteina. Zbog toga se ne savetuje grejanje na visokim temperaturama, posebno ne piletine, koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ako to ipak radite, stavite na umerenu temperaturu i polagano zagrevajte.

Jaja - ova visokorizična namirnica za podgrevanje postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne važi za jela gde su jaja umešana u sosove, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuvanim ili pečenim jajima, kao što je musaka.

Autor: informer.rs

#namirnice

#podgrevanje

#zdravlje