Paradajz je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, koja se smatra i najzdravijom.

Dok još traje sezona paradajza, jedite ovo povrće svaki dan i uz svaki obrok, a ako ste iole vešti, pripremite sok od paradajza za vreme kada ga ne bude bilo na tezgama, pišu Novosti.rs.

Stručnjaci kažu da je mnogo razloga da usvojite ovaj savet jer je paradajz značajan kako u prevenciji, tako i i za popravljanje zdravstvenog stanja kada već postoje neka hronična oboljenja.

Paradajz je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, koja se smatra i najzdravijom, a sadrži dosta likopena, jednog od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Bogat je i vitaminima B, C i E, kao i mineralima - gvožđe, bakar, mangan i kalijum.

Štiti srce. Vitamin C, kao i likopen, utiče na smanjenje rizika od oboljenja srca. Većina vitamina C koncentriše se u supstanci popot želea koja obavija semenke, i zato ne slušajte savete da iz ovog povrće pre jela uklonite semenke. Paradajz je bogat i vitaminom B6. Veruje se da ovaj vitamin razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti srca.

Sprečava rak. Više studija potvrdilo je da antioksidativna svojstva likopena mogu da zaštite imune ćelije od slobodnih radikala, molekula koji mogu da oštetete ćelije i DNK. Najbolji način da iskoristite likopen koji daje paradajzu bogatu crvenu boju je ga koristite kao kuvani sok. Preporuka je da se dnevno pije po jedna čaša soka od paradajza, kako bi se između ostalog umanjio i rizik od karcinoma dojke, pankreasa, creva.

Kontroliše astmu. Napadi astme ili pogoršanje bolesti, naročito usled fizičkog napora, mogu da se ublaže i prorede ako se redovno jede paradajz. I za to je, potrvđeno je u studijama, zaslužan likopen, kao i vitamin A iz ovog povrća.

Jača kosti. Vitamin K, kog takođe ima u paradajzu, izuzetno je važan za cirkulaciju i očuvanje gustine kostiju. Jedno istraživanje otkrilo je da je upravo nedostatak vitamina K povezan sa većom učestalošću javljanja osteoartritisa ruku i kolena.

Koža, kosa, zubi. Jedna čaša (250 ml) seckanog paradajza ili soka od ovog povrća obezbeđuje više od polovine preporučene dnevne doze vitamina A za žene. Ovaj vitamin je važan za državanje zdrave kože, kose, kostiju i zuba.

Čisti organizam. U telu se stalno nagomilavaju različite vrste toksina, ali i nezdravih produkata iz hrane, kao što su aditivi, pa se paradajz preporučuje i kao dobar čistač organizma. Paradajz podstiče rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

Reguliše holesterol. Nizak loš holesterol i zadovoljavajući nivo dobrih masnoća u krvi uslov su za zdravlje krvnih sudova. I tu paradajz može da bude od pomoći, jer sadrži naicin, koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog. Najbolji rezultat ćete postići ako pijete sok od paradajza.

Autor: V. N.

#ishrana

#paradajz

#zdravlje