Koje već uzimate?

Zdrava ishrana je zaista širok pojam, a ukoliko imate probleme sa nekim konkretnim organom, ova lista je tu da vas navede na pravi put - šta bi trebalo češće da konzumirate 🧐🧐🧐.

Ovo je lista zdravih namirnica za konkretne organe u vašem telu, prema pisanju Magazina Novosti 👇🏻👇🏻👇🏻

OČI

Šargarepa je veoma bogata beta-karotenom, što smanjuje šanse za dobijanje mišićne degeneracije, što je vodeći uzrok gubitka vida. NJeni vitamini i antioksidanti mogu da održe vaše oči zdravim čak i u starosti 👀. Takođe je dobra za vaš ten.

MOZAK

Za dobro funkcionisanje mozga potrebne su omega-3 masne kiseline, a orasi su njima bogati. Takođe, protein od konoplje ili bilo koja hrana koja sadrži 3 masne kiseline.

PLUĆA

Grožđe sadrži nešto što se zove proantocijanidin, koji pomaže kod astme i alergija 🍇. Takođe, zdrave masti su dobre za pluća, kao i biljni čajevi.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

SRCE

Paradajz je bogat likopenom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Možete ga kombinovati sa nekim izvorom masti da biste povećali njegovu apsorpciju. Što bi značilo, paradajz, malo belog luka i maslinovo ulje i to vam je savršen mini-obrok za zdravo srce 💕.

KOSTI

Našim kostima je potreban kalcijum, a celer je bogat njime. Takođe je bogat manganom, koji pomaže u poboljšanju gustine kostiju. Orašasti plodovi takođe su dobar izvor kalcijuma.

STOMAK

Jutarnja mučnina, dijareja, sindrom iritabilnog creva i mučnina su neke od stomačnih tegoba kod kojih đumbir može pomoći u lečenju. Takođe, jača sloj sluzi u našem stomaku. Pomaže i banana i topla supa.

Autor: magazin.novosti.rs

#lista

#namirnice

#organi

#zdravlje