U poslednje vreme u Srbiji vlada novi užasavajući trend - sve mlađe devojke, na insistiranje svojih roditelja, odlaze na plastične operacije i estetske zahvate.

Na ulicama viđamo tinejdžerke sa silikonima u grudima ili zadnjici, hijaluronom u usnama, botokosom u jagodicama, podignutim kapcima iliizvađenim ponekim rebrom kako bi imale manji struk.

U poslednje vreme u Srbiji vlada novi užasavajući trend - sve mlađe devojke, na insistiranje svojih roditelja, odlaze na plastične operacije i estetske zahvate. Pojedine majke i očevi smatraju da im deca nisu dovoljno lepa, nezadovoljni su njihovim izgledom i teraju ih na promene, otkrivaju za Kurir stručnjaci iz ovog domena medicine!

Devojčice u tim godinama još nisu izgrađene ličnosti, nemaju jasno definisane stavove i mišljenja, pa im ti koji ih primoravaju da menjaju svoju prirodu dodatno uništavaju samopouzdanje. Naravno da ima i devojčica, koje zaluđene trendovima na društvenim mrežama imaju želju da promene fizički izgled, pa kada se njihova htenja poklope s roditeljskim, koje smo već pomenuli, onda dolazi do toga da na ulicama viđamo tinejdžerke sa silikonima u grudima ili zadnjici, hijaluronom u usnama, botokosom u jagodicama, podignutim kapcima, izvađenim ponekim rebrom kako bi imale manji struk!

Cene plastičnih operacija

Punjenje usana 1 ml 300 €

Korekcija grudi 3.600-6.400 €

Korekcija nosa 2.400-5.000 €

Korekcija ušiju 800-1.000 €

Korekcija jagodica 500-1.000 €

Korekcija zadnjice 2.500-3.500 €

Ket aj (cat eye) - podizanje obrva 800 €

Tu su i pokušaji da liče na svoje idole sa Instagrama ili TikToka, odnosno potpadaju pod uticaj pojedinih influensera, koji počinju da im diktiraju životne trendove.

Doktor Srđan Prodanović, estetski hirurg, kaže za Kurir da je pomama mladih ljudi za estetskim operacijama neverovatna i da njegova najmlađa klijentkinja, koja je radila korekciju nosa, ima samo 16 godina.

- Dešavale su se situacije kada su roditelji ti koji insistiraju da se detetu uradi određeni estetski zahvat. Poljuljaju detetu samopouzdanje i onda kao jedino rešenje predlažu određenu promenu fizičkog izgleda.

Naravno da ima i devojčica koje imaju iste želje kao i njihovi roditelji, a to je apsolutno korigovanje svog izgleda.

Branka Tišma

Roditelji se sve manje snalaze u toj ulozi

Psiholog Branka Tišma kaže da se roditelji sve manje snalaze u toj ulozi, a da vršnjaci i mediji više utiču na odluke samog deteta i napominje:

- Roditelji preko svoje dece pokušavaju da naprave ono što oni nisu mogli tokom života i vide ih kao izvor zarade. Takođe, ima i slučajeva kada deca postavljaju granice, nekada prete i samoubistvom i odlaskom od kuće kako bi došli do određenog cilja. S lutkama kao modelima u detinjstvu, devojke su oduvek želele da izgledaju kao „barbike“.

- Efekat filtera i Fotošopa na slikama poznatih influensera, koji se predstavljaju kao ideal ženske lepote, kada se prezentuje, dovodi do toga da njihovi pratioci žele da ih oponašaju i liče na njih. Uvek sugerišem da izgledaju prirodno, ne volim preterivanje - kaže Prodanović.

Doktorka Kristina Davidović, estetski hirurg, kaže da se to dešava zbog dostupnosti informacija, nekada se ćutalo o tome, a sada se svi utrkuju kako bi pokazali šta su uradili na sebi i danas je to stvar prestiža:

- Sigurno u toku dana vratim 30 odsto pacijenata jer ne želim da im uradim neku proceduru koja im nije potrebna. Ne želim da sebe poružne i da to mnogo odskače iz nekog prirodnog izgleda.

Mlade Srpkinje žele da liče na Japanke

U trendu kod devojaka u Srbiji ovog leta je „ket aj“(cat eye), što dovodi da postaju nekako kosooke, poput Japanki. Zahvaljujući poznatim supermodelima, mačkaste oči preplavile su Instagram.

Bojana Šlajmer, psiholog, ističe da porodica ima veliki uticaj na razvoj svesti.

- Svaka porodica treba da razvija kod deteta unutrašnje vrednosti, kao što su samopoštovanje i samopouzdanje. Ako roditelji razviju nisko samopoštovanje kod deteta, to će rezultirati time da se osoba fokusira na vrednosti spoljašnjeg izgleda, konstantno tražeći manu, i vreme provodi razmišljajući o estetskim operacijama.

Autor: Kurir

#estetski zahvat

#maloletnice

#operacije