Verovatno znate da će korišćenje telefona u krevetu otežati da zaspate, ali to nije jedina stvar koju ova navika može da izazove

Već je poznato da korišćenje telefona pre spavanja nije naročito zdravo, pa mnogi stručnjaci pozivaju ljude da ovaj uređaj ne koriste najmanje sat vremena pre spavanja.

Verovatno znate da će korišćenje telefona u krevetu otežati da zaspate, ali to nije jedina stvar koju ova navika može da izazove.

1. Dugotrajni poremećaj sna

Mnogi će svoje poslednje budne sate na kraju dana provesti čitajući poruke, e-poštu ili vesti, gledajući fotografije ili smešne video zapise. Ovo ne samo da može poremetiti vaš san te noći, već može uticati i na vaš san na duge staze, posebno ako je to vaša uobičajena navika.

Korišćenje telefona u krevetu može poremetiti čitav ciklus spavanja i buđenja, a nedostatak sna sam po sebi može da stvori brojne zdravstvene probleme.

2. Efekat na oči

Mora da ste prelistavali svoj Instagram i odjednom vam se vid zamaglio. Ništa neočekivano i ništa što se dešava samo vama. Gledanje u ekran, posebno ako je tamno oko vas, dovodi do preteranog naprezanja očiju, što izaziva takozvani zamor očiju. Da biste zaštitili oči, pokušajte da smanjite osvetljenost ekrana i izbegavajte predugo korišćenje telefona.

3. Stalni bol u vratu

Ako generalno imate problema sa bolom u vratu, korišćenje telefona može pogoršati vaš problem. Kada nagnete glavu napred da biste pogledali u ekran, naprežete mišiće vrata, što izaziva bol. Ako ne možete da zamislite odlazak u krevet bez provere telefona, pokušajte da ga držite u visini očiju da biste izbegli naprezanje mišića.

4. Ovo može dovesti do bržeg starenja vaše kože

Ako preduzmete sve potrebne korake da vaša koža bude zdrava, glatka i hidratizovana, šteta je što će vam jedna mala i nepotrebna navika pokvariti napore. Kada pogledate dole u ​​svoj telefon, to uzrokuje pojavu linija i bora na vašem vratu, što zauzvrat može učiniti da izgledate prestaro.

Autor: redportal.rs

#spavanje

#starenje

#telefon