Rešava mnoge probleme

Parovi koji žive u istoj kući uglavnom spavaju u istom krevetu, a istraživanja kažu da oni imaju tendenciju da uživaju u znatno poboljšanom snu, odnosno dužem i stabilnijem REM spavanju 😴😴😴. Međutim, mnogi nisu usalgašeni, pa spavanje u istom krevetu sa drugom polovinom može da bude teško.

Hrkanje, okretanje, držanje pokrivača na jednoj istrani kreveta mogu da dovedu do problema sa spanjem, a može da utiče i na vašu vezu 😏.

Međutim, postoji jedan način da rešite ovaj vid problema - skandinavski metod spavanja.

Foto: Printscreen Instagram

ŠTA JE SKANDINAVSKI METOD SPAVANJA?

Osnovni koncept ovog principa je da partneri spavaju u istom krevetu zajedno, ali ne dele jedan, pojedinačni jorgan. Umesto toga, svako dobija svoj pokrivač. Zašto je odvojeni jorgan efikasan trik? Istraživanja su otkrila da spavanje u istom krevetu sa istim pokrivačem za vas i partnera zapravo može da dovede do 30% više prekida sna, piše Real Simple, a prenosi Magazin Novosti.

Što je više mogućnosti za poremećaje sna u vašem okruženju (ambijentalno svetlo, buka, pokreti), veća je verovatnoća da ćete loše da spavate. Prekidi sna mogu da utiču na raspoloženje, povećaju pospanost tokom dana, naruše fizičko i kognitivno funkcionisanje.

Deljenje pokrivača takođe može da utiče i na temperaturu spavanja, što igra veliku ulogu u tome koliko dobro spavate. Ako vam postane vruće, vaše telo će imati problema sa spavanjem. Pošto mnogi parovi imaju različite preferencije temperature spavanja, korišćenje odvojenih pokrivača može da pomogne svakom partneru u krevetu da stvori okruženje koje mu prija. 

Autor: magazin.novosti.rs

#san

#skandinavski metod spavanja

#spavanje