Modularne jedinice se grade u lokalnom brodogradilištu, a zatim se odvlače u plutajući grad.

U Indijskom okeanu, samo 10 minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, gradi se plutajući grad, dovoljno velik da primi 20.000 ljudi.

Grad će se sastojati od 5.000 plutajućih jedinica, uključujući kuće, restorane, prodavnice i škole, s kanalima između njih. Prve jedinice će biti predstavljene ovog meseca, a stanovnici će početi da se sele početkom 2024. godine, dok bi celi grad trebao biti završen do 2027. godine.

Foto: Instagram.com/ mojimaldivi / go_visit_world / lastminutepocitnice / teoxenia.putovanja

Projekat, koji je zajedničko ulaganje između investitora za nekretnine Dutch Docklands i Vlade Maldiva, nije zamišljen kao divlji eksperiment ili futuristička vizija: gradi se kao praktično rešenje za surovu stvarnost porasta razine mora.

Arhipelag od 1.190 nižih ostrva, Maldivi su jedna od najranjivijih nacija na svetu kada su u pitanju klimatske promene. Osamdeset posto njene kopnene površine je manje od jednog metra nadmorske visine, a sa predviđanjima da će nivoi porasti do metar do kraja veka, skoro cela zemlja bi mogla biti potopljena.

Foto: Instagram.com/ mojimaldivi / go_visit_world / lastminutepocitnice / teoxenia.putovanja

Modularne jedinice se grade u lokalnom brodogradilištu, a zatim se odvlače u plutajući grad. Jednom postavljeni, pričvršćeni su za veliki podvodni betonski trup, koji je pričvršćen za morsko dno na teleskopskim čeličnim štulama koje mu omogućavaju da lagano fluktuira s valovima. Koralni grebeni koji okružuju grad pomažu u stvaranju prirodnog razbijača valova, stabilizirajući ga i sprječavajući stanovnike da osjete morsku bolest.

Cilj je da grad bude samodovoljan i da ima sve iste funkcije kao grad na kopnu. Postojaće električna energija, napajana pretežno solarnom energijom koja se proizvodi na licu mesta, a kanalizacija će se tretirati lokalno i prenameniti u stajnjak za biljke. Kao alternativu klimatizaciji, grad će koristiti duboko hlađenje mora, koje uključuje pumpanje hladne vode iz dubokog mora u lagunu, čime se štedi energija.

Foto: Instagram.com/ mojimaldivi / go_visit_world / lastminutepocitnice / teoxenia.putovanja

Autor: redportal.rs

#Maldivi

#indijski okean

#plutajući grad