Šta ste poslednje sanjali? 🤔

Svi smo barem jednom na svojoj koži iskusili koliko lep san može da nas usreći i ceo dan nam učini lepim, ali i koliko noćne more mogu da nam se vrzmaju po glavi danima i upropaste nam raspoloženje. Naučnici tvrde da ono što sanjamo ima veze sa položajem u kojem spavaju, pa tako recimo oni koji spavaju na leđima češće imaju košmare, piše Mondo.rs.

Preciznosti radi, položaj spavanja nije jedini faktor koji utiče na košmarne snove – tome doprinose stres, neki lekovi, ali i poza spavanja. Kako tvrdi profesor Kelvin Kai-Čing Ju sa Univerziteta u Hong Kongu, spavanje na leđima doprinosi noćnim morama jer "stvara pritisak na određene delove tela koji su možda povezani sa snovima".

Studija koju je sproveo dr Mehmet Jusel Agargan utvrdila je da se najbolje spava na desnom boku, te da tada imamo snove koji nam donose olakšanje i osećaj bezbednosti.

S druge strane, spavanje na levoj strani povezano je sa intenzivnim osećanjima i nesigurnostima, a ako spavate na stomaku, imate najveće šanse da sanjate erotske snove.

Autor: Nataša Petrović

#polozaj spavanja

#snovi

#spavanje