Obratite pažnju šta unosite u organizam

Ljudi koji imaju visok šećer u krvi često imaju nedoumicu oko jednog pitanja - da li je i koliko zdrav hleb za konzumiranje?

Hiperglikemija je stanje povišenog nivoa šećera u krvi, a postoji nekoliko faktora koji dovode do takvog stanja. Reč je o izboru hrane i pića, kao i nedostatku fizičke aktivnosti, a ukoliko se ne vodi računa, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Pored navika koje vas mogu zaštititi od dijabetesa, morate paziti šta jedete. Ugljeni hidrati su neophodni za pravilno funkcionisanje, ali ako imate visok šećer u krvi, potrebno je da dodatno obratite pažnju.

Nutricionisti ističu da je najgori hleb koji možete da pojedete onaj od rafinisanih žitarica bez dodatih vlakana.

- Osobe sa visokim šećerom u krvi trebalo bi da jedu hleb bogat vlaknima, s najmanje tri grama vlakana po kriški. Hleb sa dodatkom šećera takođe je problematičan jer može dodatno povećati šećer u krvi. Vlakna pomažu u stabilizaciji šećera u krvi - kaže dijetetičarka i nutricionistica Lisa Jang.

Osim toga, nutricionista ističe da konzumiranje mnogih namirnica sa visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećanog rizika za dijabetes tipa 2, bolesti srca i prekomernu težinu.

Autor: mondo.rs

#Hleb

#secer

#zdravlje