Crna orhideja mu na vratu miriše

Tom Ford važi za najuspešnijeg dizajnira ovog veka. Sigurni smo da i vi sve česće čujete kako neko koristi parfem slavnog dizajnera.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Slavni dizajner rođen je 1961. godine u gradu Austin u Teksasu. A svoje detinjstvo proveo u predgrađu San Markos. Njegova porodica se iz San Markosa preselila u Santa Fe. ali nakon što je Tom napunio 17. godina, on je napustio porodičnu kuću i preselio se u Njujork, kada je upisao studije, istorije umetnosti na njujorškom fakultetu.

Nakon godinu dana, napustio je studije i počeo da glumi po reklamama. Jedno vreme je čak bio na 12 reklama na nacionalnim televizijama. Počeo je da studira dizajn u poznatoj dizajnerskoj školi Parsons the new school for design.

Bio je povezan sa čuvenim klubom 54, gde je shvatio da je gej. Glamur disko ere kluba 54 je zapravo imao veliki uticaj na njegove kreacije.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Karijera Toma je zapravo krenula 1986-1994, kada je počeo samo kao običan radnik u modnoj kući Hardwick. A započelo je tako što je Tom svakodevno zvao dizajnerku Cathy Hardwick.

Godine 1994. Tom je unapređen u kreativnog direktora za brendove Gucci. Te godine, kada je Tom unapređen za kreativnog direktora, u prvim godinama je vratio glamur u modu. Doveo je stilistkinju Carine Roitfeld i tim načinom prodaja Gucci brenda porasla je za 90%.

Kada je Gucci kupio modnu kuću YSL, Tom je imenovan za generalnog direktora. Reklama za parfem tog brenda pod nazivom Opium, sa crvenokosom, potpuno golom Sophie Dall samo sa biserima u seksualno sugestivnoj pozi i za YSL - M7 sa šampionom borilačkih veština Samuel de Cubber totalno bez odeće, bila je totalna atrakcija tog vremena. Aprila 2004. Tom napušta modnu kuću Gucci zbog nemogućnosti da se dogovore oko umetničke kontrole.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Godine 2005. Tom najavljuje stvaranje novog brenda pod imenom Tom Ford.

Pridružio mu se Domenico de Sole, koji je postao predsednik kompanije. U aprilu 2007. godine, Ford je otvorio svoj prvi butik u Njujorku, u isto vreme kada se pojavila njegova prva, dugo očekivana muška kolekcija. Danas Ford poseduje 21 prodavnicu širom sveta.

Tom je javno priznao da je homoseksualnog opredeljenja i u braku je sa novinarom Richard Buckley već više od 23 godine.

Autor: redportal.rs

#MODA

#crnaorhideja

#tomford