Da li ste ga nekada jeli?

Skordalija je umak od belog luka u grčkom stilu. Ovaj jednostavan recept za skordaliju je napravljen od krompira i aromatizovan belim lukom, mlevenim bademima i limunovim sokom, piše Magazin Novosti.

SASTOJCI

0,5 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kockice soli 80 grama blanširanih badema (ili oljuštenih oraha) 3 do 6 čena belog luka ili pečenog belog luka ¼ šolje plus 2 kašike svežeg limunovog soka ¾ šolje grčkog ekstra devičanskog maslinovog ulja 1 zeleni luk, isečen i tanko narezan, za ukras svež seckani peršun, za ukras korica 1 limuna, za ukras

UPUTSTVA

📌 Pripremite i kuvajte krompir. Stavite krompir naseckan na kockice u veliko cedilo i isperite hladnom vodom dok voda ne bude bistra. Prebacite u šerpu i dodajte vodu da prekrije krompir. Dobro posolite vodu. Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na srednjenisku i kuvajte oko 10 do 15 minuta ili dok se krompir dobro ne skuva. Krompir ocedite u istu cediljku i ponovo isperite, ovoga puta vrelom vodom, 30 sekundi. Krompir ostavite na stranu 5 do 7 minuta kako bi višak vlage ispario. 📌 Napravite pastu od belog luka i badema. Dok se krompir hladi, pomešajte bademe, beli luk, veliki prstohvat soli i limunov sok u maloj posudi procesora hrane sa sečivom. Pokrenite procesor dok se beli luk i bademi ne pretvore u pastu. 📌 Zgnječite krompir. Kombinujte pire krompir sa ekstra devičanskim maslinovim uljem i pastom od belog luka i badema. U pire krompir dodajte otprilike ½ maslinovog ulja, malo po malo, dobro mešajući drvenom kašikom. Dodajte pastu od belog luka i badema i dobro promešajte. 📌 Zatim dodajte preostalo maslinovo ulje, ponovo malo po malo, dobro mešajući drvenom kašikom. Probajte i dodajte još košer soli ako je potrebno. Dobro izmešati da se sjedini. (U ovom trenutku, ako ne servirate skordaliju, možete je ostaviti da se ohladi, a zatim ohladiti u frižideru do kasnije). Dodajte ukras i poslužite. 📌 Prebacite umak od pire krompira u činiju ili posudu za serviranje. Dodajte obilno malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i na vrh stavite seckani zeleni luk, peršun i limunovu koricu. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno (ako ste ga ohladili pre dodavanja ukrasa).

Autor: magazin.novosti.rs

#grčki pire

#jelo

#pire