Najveći neprijatelj kože lica 🥺

Da je neophodno nositi zaštitnu masku, do sada smo svi ukapirali. Pridržavamo se pravila kako ne bismo naškodili sebi, a ni drugima. Ali koliko god nam maske bile korisne, njihovo konstantno nošenje ostavalja tragove na našoj osetljivoj koži lica. Male bubuljice i mitiseri koje sve češće primećujemo na bradi dobile su naziv MASKNE.

Foto: Unsplash.com/Mauro Lima

Maskne predstavljaju popularni termin koji se odnosi na probem sa kožom sa kojima se u ovoj pandemiji mnogi suočavaju. Ovaj termin u jednoj reči opisuje akne i bubuljice nastale zbog prisustva zaštitne maske u kombinaciji sa toplim i vlažnim vazduhom. Naša koža nije navikla na nošenje zaštitne maske, pa su se kod mnogih pojavile iritacije, osipi na koži, bubuljice i akne, a naročito u predelu brade i ponekad na obrazima.

Šta možemo uraditi kako bismo sprečili ovu pojavu?

Stalno menjanje maske je svakako broj 1. Nikada ne smemo koristiti istu masku više puta. Ukoliko su maske šivene, treba ih prati i peglati, a epidemiološke bacati nakon upotrebe. Takođe, sada je potrebno obratiti pažnju više nego ikada na redovno umivanje, detaljno skidanje šminke i hidrataciju. Malo redovniji pilinzi će takođe pomoći, ali najveću ulogu tu igra pravi odabir pudera. Umesto teških pudera treba pribegavati BB kremama koje u sebi sadrže salicilnu kiselinu.

Foto: Unsplash.com/Kalden Swart

Autor: redportal.rs

#MASKA

#Maskne

#zaštita