Drage dame, niste same

Žene koje razmišljaju o abortusu imaju pravo da znaju o mogućim emocionalnim rizicima, s druge strane, žene koje su već abortirale imaju pravo da znaju da su na raspolaganju neosuđujuća podrška i izlečenje.

Mnoge žene kažu da im niko nije rekao šta da očekuju emotivno. Zapravo, žena koja je upravo abortirala često je pod ogromnim pritiskom - bilo od svog partnera, njene porodice i prijatelja - da treba da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, ili čak da izrazi olakšanje ili sreću. U nekim slučajevima, žena može pokušati da zadrži abortus u tajnosti, u tom slučaju pritisak može postati ekstreman.

Takav pritisak je nepravedan prema ženama, koje su upravo prošle kroz značajan i ponekad traumatičan hirurški zahvat, često u vreme velikih preokreta u njihovim životima.

Foto: Pexels.com/Andrea Piacquadio

Dok neke žene zaista doživljavaju olakšanje posle abortusa, druge smatraju da nisu bile emotivno spremne da se nose sa posledicama.

Uobičajeni simptomi uključuju krivicu, anksioznost, depresiju, misli o samoubistvu, zloupotrebu droga ili alkohola, poremećaje u ishrani, želju da se izbegnu deca ili trudnice, kao i flešbekove na sam abortus.

Prekretnica za mnoge žene dolazi kada se razume ženska priča, a to počinje od onih koji su joj najbliži. Voljeni moraju imati hrabrosti da ćute, slušaju i podržavaju:

- Ohrabrite je da brine o sebi uz hranu i odmor.

- Budite dostupni za obavljanje zadataka.

- Istražite depresiju i traumu da biste saznali kroz šta prolazi.

- Potražite stručnu pomoć ako osoba pokazuje znake pogoršavanja mentalnog stanja.

Autor: redportal.rs

#abortus

#niste same

#pomoci zenama

#zene