A evo i zašto 👇👇👇

Mnogim parovima trebaju meseci, a nekad i godine, da donesu odluku o prekidu braka, ili duge veze. Međutim, kad je u pitanju iniciranje prekida, istraživanja pokazuju da konačan prekid pokrene žena u heteroseksulanim odnosima.

Statistika SAD-a kaže da oko 70% žena inicira razvod, a kad su u pitanju visokoobrazovane žene, ta brojka raste na 90%. U Velikoj Britaniji žene su podnele zahtev za razvod u 62% slučajeva.

Zahvaljujući novom zakonu u nekim zemljama koji dozvoljava razvod braka bez dokazivanja krivnje i argumenata, olakšani pristup mogao bi otvoriti vrata još većem broju žena.

- Budući da je materijalna neovisnost preduslov da bi žena mogla izaći iz braka, bilo sama ili s decom, to je vrlo teško izvesti ako sama ne zarađuje. Osim toga, kako su se rodne uloge zakomplikovale i kako žene stiču finansijsku nezavisnost, tako se češće javljaju i bračni konflikti - ističe Heidi Kar, psiholog i stručnjak za nasilje u porodici.

Naime, sve veća zaposlenost omogućila je ženama da odlaze iz nesrećnih brakova po prvi put u istoriji.

Osim toga, žene generalno imaju više prijatelja od muškaraca pa samim time imaju bolju podršku u odluci da započnu samački život. Uz to, žene češće dobijaju starateljstvo nad decom.

Takođe, žene ređe žale što su se razvele. Naime, samo 27% njih je reklo da žali što se razvelo u odnosu na 39% muškaraca.

Autor: redportal.rs

#Razvod

#muškarci

#žene