Jeftinim čajevima rešite se problema sa alergijom

Prolećne alergije već su počele da nam zadaju muke, pa je ogroman broj onih koji se ovih dana bore sa kijavicom, curenjem iz nosa, svrabom u i oko očiju... Postoje lekovi koji pomažu u ublažavanju simptoma alergija, ali u tome vam mogu pomoći i neki biljni čajevi, piše Mondo.rs.

Čaj od koprive. Kopriva možda budi sećanja na žarenje u detinjstvu, ali mnogi ne znaju da je ova biljka veoma lekovita i da je maltene čudotvorna kada su u pitanju prirodni lekovi za alergije.

Čaj od koprive ima antizapaljenska dejstva, a pomoći će i kada vam je zapušen nos. Sprovedena studija u kojoj je učestvovalo 40 dobrovoljaca pokazala je da su ljudi koji su konzumirali ekstrakt korena koprive imali daleko manje simpotoma alergije u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Zeleni čaj. Ovaj čaj poznat je po brojnim zdravstvenim koristima, od toga da pomaže u regulaciji krvnog pritiska, do toga da snižava rizik od brojnih bolesti. Sadrži i antioksidante koji se nazivaju polifenoli, a koji pomažu u ublažavanju simptoma polenske groznice.

Takođe, zeleni čaj sadrži katehin, koji deluje antizapaljenski i pomaže u otvaranju disajnih puteva, koji su otečeni u sezoni alergija.

Čaj od nane. Veoma ukusan čaj osvežavajuće arome pomaže u otvaranju disajnih puteva, što je veoma značajno u sezoni prolećnih alergija.

Studije sprovedene na životinjama su pokazale da ovaj napitak može da pomogne kod teškog disanja i zapušenog nosa, zahvaljujući antizapaljenskim sastojcima i prepoznatljivom, okrepljujućem mirisu.

Da bi ovaj čaj bio što efikasniji u ublažavanju simptoma alergije, možete da dodate malo meda i "mrvicu" kurkume. Oba ova sastojka će dodatno smanjiti zapaljenje i simptome alergije.

Autor: Nataša Petrović

#alergija

#caj

#lekovi

#prolece