Tvrde naučnici

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu su izračunali tačno u minut kako različita hrana utiče na očekivani vek. Ispostavilo se da vam jedan gram kobasice oduzima 27 sekundi života.

- Ovo istraživanje ima izvesne nedostatke metodološke. Nije sve to baš tako. Dosta toga zavisi od genetike, ali i od drugih faktora života. Kad smo kod genetike, istraživanja kažu da se dugovočenost uglavnom nasleđuje od majke. Od nje nasleđuju mitohondrije, organele koje nam obezbeđuju energiju u telu. Genetika utiče na to koliko brzo starimo - rekla je dr Svetlana Stanišić u Jutarnjem programu na televiziji Prva i dodala koji faktori života utiču na dugovečnost.

- Način života utiče na starenje. To su ishrana, san, fizička aktivnost. Neke vrste stresa mogu da produže život. Termalni stres - odlazak u saunu, hladna kupatila - dugovečni ljudi se hvale time da se kupaju hladnom vodom. U tom trenutku dolazi do lučenja hit šok proteina i deluje reparatorno na ćelije u organizmu. Stres u smislu posta, uzdržavanje od hrane neko vreme može da deluje pozitivno. Kada imamo mini stresove, podižu se odbrambene sposobnosti organizma i jača se - rekla je, piše B92.net.

Foto: Pixabay.com/TheAngryTeddy

Namirnice koje produžavaju život

Kada je u pitanju hrana koja produžava život, doktorka Stanišić ističe da je bitna upotreba začina kurkume i šafrana, a onda i konzumiranje voća i povrća, crnog vina i upotreba maslinovog ulja.

Kako kaže, treba imati na umu da ni u čemu ne treba preterivati i da neke materije koje u malim odnosima mogu da pomognu, u velikim količinama mogu da štete.

Oprezno sa suplementima

- Tako je na primer sa taninima, koji se nalaze u bobičastom voću, borovnicama, malinama i jagodama. Oni su veoma dobri antioksidansi, ali u velikim koncentracijama u betel orahu nisu. Tako je i sa suplementima. Istraživanje od pre deset godina u Journal of the American Chemical Society otkriva da redovno uzimanje kompleksa vitamina B skraćuje život i povećava rizik od razvoja raka - dodala je i objasnila da su u toku istraživanja naučnici pratili šest godina učesnike koji su svakodnevno uzimali vitamin B.

Stanišić ističe da treba biti oprezan i sa suplementima vitamina E.

Foto: Pixabay.com/stevepb

Umereni unos hrane

Za dugovečnost je bitan umeren unos hrane, što više neprerađenih namirnica i povremeni post

- Što se tiče vitamina, najviše ih uzimati mesec do dva.Izuzetak je vitamin D koji možemo da uzimamo pred kraj zime - dodala je.

Što se tiče namirnica koje treba konzumirati, ali s oprezom, način priprema mesa igra veliku ulogu i pravi razliku.

- Naša kuvana jela su najbolja stvar. Meso je biološki vredna namirnica i apsolutno treba da se unosi - rekla je ona.

Suvo voće - ne

Orašasti plodovi takođe treba da se nađu u našoj ishrani, ali u umerenim količinama.

A uz njih često ide i suvo voće, koje ipak treba da izbegavamo jer je u pitanju prost šećer.

- 80 odsto vitamina C se uništava sušenjem voća - rekla je doktorka Stanišić.

Autor: B92.net

#Kobasica

#hrana

#istrazivanje

#zivot