Kada se preporučuje konzumiranje mlečnih proizvoda?

Prednost fermentisanih mlečnih proizvoda jeste što mogu da se jedu noću bez straha da će poremetiti kvalitet sna. Fermentisani mlečni proizvodi se prave uz pomoć mlečne kiseline ili mešanom fermentacijom. U ovu vrstu namirnica spadaju pavlaka, kefir, sveži sir, kumis, jogurt...

Svaka od ovih namirnica se pokazala kao veoma korisnom za zdravlje, pa tako na primer kiselo mleko normalizuje probavni sistem, smanjuje rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti. Međutim, da biste izvukli maksimum iz ovih namirnica, važno je u koje doba dana ih konzumirate  i u kojim količinama, piše Mondo.rs.

Mlečni proizvodi poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, što zavisi od  sadržaja korisnih supstanci kao što su proteini, kalcijum (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterije. Osim toga, ove namirnice su i glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma. Fermentisani mlečni proizvodi imaju još jednu veliku prednost - za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći.

Da biste dobili maksimalnu korist od ovih namirnica, kiselo mleko bi trebalo da konzumirate najmanje sat i po nakon glavnog obroka. U suprotnom, blagotvorno dejstvo bifidobakterija na digestivni sistem će se smanjiti.

"Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima je većina njih prilično bogata. Nazivaju se i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da konzumirate fermentisane mlečne proizvode na prazan stomak", ističu nutricionisti.

Takođe, ove namirnice će biti korisne tek ako se u kontinuitetu kontumiraju dve nedelje i više.

Važno je napomenuti da sveži sir, pavlaka, kumis i drugi proizvodi mogu da se jedu i piju noću, a bez straha da će narušiti kvalitet sna. Naravno, neije poželjno da preterujete u količini, a preporuka lekara je da ne unosite više od "propisane norme" u toku jednog dana: Kefir - 1-2 čaše dnevno, sveži sir - 100 grama dnevno.

Stručnjaci napominju i da fermentisani mlečni proizvodi treba da sadrže oko 2,5 odsto mlečne masti.

Autor: Maja Gašić

#ishrana

#mlecni proizbvodi

#mleko