Verovatno u prostoru u kom živimo imamo izvore bakterija i alergena kojih nismo svesni

U našim domovima ima mnogo sitnica zbog kojih se ne osećamo dobro, a ne znamo zašto 🤨.

Verovatno u prostoru u kom živimo imamo izvore bakterija i alergena kojih nismo svesni. Prljavština na mestima o kojima ne razmišljamo može naš dom da učini i te kako nezdravim mestom. Evo na šta bi ubuduće trebalo da obratimo pažnju, kako piše Magazin Novosti 👇🏻👇🏻👇🏻

POSTELJINU MENJAJTE SVAKE NEDELJE ☝🏻

Posteljina je raj za grinje, a tu je i prašina od izumrlih ćelija vaše kože kojom se one hrane. Njihove izlučevine ometaju disajne puteve i sadrže čestice koje dovode i do napada astme.

MENJAJTE KESE ZA USISIVAČ ☝🏻

Tokom svakog usisavanja bi trebalo promeniti kesu jer se u njoj nalaze nataložene sve štetne čestice. Pogotovo ako imate stariji model usisivača koji nema dobre filtere, te nije nemoguće da ćete osetiti alergiju ili dobiti neku infekciju.

PERITE ZAVESU ZA TUŠIRANJE 🌀

Praktična za upotrebu, ova zavesa nikada nije potpuno suva. Obično je na dnu puna tamnih mrlja i buđi koja je izvor infekcije disajnih puteva. Ako ne može dobro da se opere - kupite novu.

OPERITE PROSTIRKU ZA TUŠIRANJE 🌀

Na nju stajete svaki put nakon kupanja ili tuširanja i teško je očekivati da ne bude vlažna. Dobro je istresite i operite bar jednom nedeljno. Birajte uvek one koje se lako peru mašinski.

PAZITE NA DLAKE LJUBIMACA 🐶🐱

Koliko god da pazite, većina kućnih ljubimaca se linja i morate da budete uredni. Dlake s nameštaja i tkanina redovno usisavajte i skidajte specijalnim četkama jer su pune grinja i alergena.

Foto: Unsplash.com/Alec Favale

U KETLER UVEK IDE SVEŽA VODA 🌀

Voda u električnom čajniku mora uvek da se iznova sipa kada je zagrevate. Prospite ostatke stare vode jer se u njoj nalaze razni hemijski elementi koji su škodljivi po zdravlje.

PAŽLJIVO SA SPREJEVIMA ZA ČIŠĆENJE ☝🏻

U ovim sprejevima ima supstanci veoma neprijatnih za pluća. Zato, kada ih koristite, širom otvorite prozore ili uključite ventilaciju i trudite se da te mirise što manje udišete.

OBAVEZNO SUŠITE PEŠKIRE 🧣

Najgore je ako mokar peškir nakon upotrebe (pranja ruku, umivanja, tuširanja) vratite na njegovo mesto u kupatilu. Obavezno ga raširite da se osuši. Vlaga u frotiru je leglo bakterija.

U KUĆU NE ULAZITE OBUVENI 👠👡👟

U cipelama nikada ne ulazite u dnevni boravak, gde provodite najviše vremena ili u prostoriju gde vam se deca igraju. Kad uđete u kuću, skinite odmah cipele i uskočite u čiste kućne papuče.

Autor: magazin.novosti.rs

#kašalj

#kijavica

#razlozi

#simptomi