Ko je sad ovca?

Rezultati studije koja je nedavno sprovedena pokazuju da se veganima kosti lakše lome nego ljudima koji redovno jedu meso. Studija je sprovedena nad 55.000 različitih osoba, od kojih je oko 2.000 na veganskoj ishrani. Upravo na toj grupaciji je utvrđeno da imaju mnogo veću šansu, i to oko 43%, da će im se kosti lomiti.

Ipak, još uvek nije utvrđen mehanizam i zakonitost po kojoj dolazi do ovoga. Studija je objavljena u naučnom časopisu BMC Medisin (BMC Medicine). Obuhvata period od 10 godina u kojima je praćen život uglavnom mlađih osoba.

Utvrdili smo da su vegani izloženi mnogo većem riziku od fraktura kostiju raznih vrsta od onih koji jedu meso. Razlika postaje uočljiva na uzorkcima od po 1.000 ljudi u kojima se vidi da veganska grupa ima veći broj ovakvih trauma od ostalih - rekla je doktorka Tami Tong iz Nufildovog odseka za javno zdravlje (UK)

Kritičari smatraju da je moguće da se radi o prostoj lošoj sreći koju su vegani iz praćene grupe imali u toku tih 10 godina. Međutim, za sada dodatnih pojašnjenja nema, tako da će rezultati morati da prolaze dodatne obrade.

Autor: redportal.rs