Vrlo jednostavan trik

Ukoliko želite da se rešite ove nezdrave navike postoje dve vežbe disanja koje će vam pomoći u tom procesu koji može biti i te kako iscrpljujuć i dug, piše Kurir.rs.

Ove vežbe jednostavno se rade, i možete ih primenivati gde god da se nalazite. Stoga, sledeći put kada budete osetili želju za cigaretom, samo dišite na neki od sledeća dva načina.

Vežbe disanja se još od davnina aktivno koriste u jogi. Takve vežbe značajno utiču na ljudski organizam, pomažu pravilnom razvoju i treniranju disajnih organa i čišćenju organizma od neželjnih efekata pušenja.

Prva vežba disanja. Za početak, kada osetite jaku želju za pušenjem, obavezno izađite na svež vazduh. Uspravite se i opustite se. Udahnite duboko punim plućima i zadržite dah na 3-5 sekundi. Zatim polako izdahnite. Na kraju izdaha zadržite opet dah na isto vreme (3-5 sekundi).

Ovu vežbu ponavljajte 10 puta. Posle ponovljenih vežbi, osetićete laku vrtoglavicu, ali to ne mora da vas brine, jer je to znak da se mozak zasitio kiseonikom. Kao rezultat, želja za pušenjem će nestati na duže vreme.

Druga vežba disanja. Kod druge vežbe važno je sporo udisati vazduh kroz nos i malo brže ga izdisati. Ako sebe poistovetite sa parnom lokomotivom, onda ova vežba neće biti samo efikasna, već i zabavna. Vežbu počnite raditi polako, i postepeno pojačavajte tempo.

U prvom ciklusu uradite po 30 udaha i izdaha, a posle svakog ciklusa odmorite se minimum 1 minut. Da biste dobili dobar rezultat, vežbu sprovodite u 5-6 ciklusa.

Kad radite ove jednostavne vežbe disanja, pluća dobijaju potrebnu količinu kiseonika, jer nedovoljna njihova ventilacija dovodi do opšteg smanjenja broja respiratornih pokreta u minutu.

Autor: kurir.rs

#cigarete

#disanje

#ostavite pusenje

#vezbe